Lök- och sardellpaj

Från Nyhetsmorgon

Som små pizzor med karamelliserad lök som smaksatts med timjan, oliver och sardeller. Men enkelheten försämrar inte smaken, och pajerna kan man göra året om. De är perfekta som mellanmål, men också till vinterns budgetvariant på enkelgod festmat.

30 november 2013
Visa mer

Du behöver

Lök- och sardellpaj

  • 1 kg gul lök
  • ca 6 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt
  • Nymortlad peppar

Deg

  • 1 pkt torrjäst
  • 0,25 dl ljummet vatten
  • 1 tsk brunt socker
  • 4,5 dl vetemjöl special
  • 1 nypa salt

Smakgarnityr

  • 12 st sardellfiléer i olja
  • Urkärnade svarta oliver

Gör så här

  1. Börja med det plågsamma: skala och skiva löken mycket tunt. Slarva inte med tunnheten, även om det kan kännas mödosamt att skiva 1 kilo lök med gråtande ögon. Gör det under köksfläkten med högsta utsug, så minskar problemen med 100 procent.
  2. Värm cirka 2 msk olivolja med smöret i en stor kastrull, tillsätt timjan och låt smakerna blanda sig. Tillsätt finskivad lök och rör om försiktigt.
  3. Sänk värmen och låt löken fräsa på mycket svag värme i cirka 1 timme. Då blir löken fullständigt karamelliserad med en underbar söttonad smak, men var noga med att röra om ibland så det inte bränns vid.
  4. Under tiden löken står på spisen förbereder du degen. Blanda jästen med vatten och socker, låt stå cirka 10 minuter på en varm plats tills degvätskan blivit skummig på ytan.
  5. Häll mjöl och salt i en skål, tillsätt 4 msk olivolja och slå i degvätskan, knåda till en smidig degklump. Mjöla en arbetsbänk, knåda degen i ungefär 10 minuter tills den blivit slät och smidig.
  6. Smörj en skål med lite olivolja och lägg ner degen, täck med en bakduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel storlek, cirka 1 timme.
  7. Banka till degen och knåda den ett par minuter så att luften går ur den. Kavla ut till en bakplåtsstor rektangel, eller gör små portionspajer om du vill. Lägg den kavlade degen på en olivoljesmord bakplåt, täck med karamelliserad lök.
  8. Skär sardellerna i tunna strimlor. Beroende på hur fingerfärdig man är blir det ungefär 4 strimlor av en filé. Fördela dem mellan pajerna, eller lägg dem i ett fint rutmönster över den bakplåtsstora satsen.
  9. Lägg oliverna mellan sardellrutorna och strö över lite timjan, låt jäsa varmt cirka 30 minuter.
  10. Grädda cirka 25 minuter i 225° ugn. Servera pajerna varma eller kalla till glöggen, simpelt men kalasgott även om det skulle vara sommar och du är utan glögg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept