Saltimbocca med rosmarindoftande potatis

1 h 15 min
4
Saltimbocca
Foto: tv4

Kalvfilé med proscuttio och salvia. Serveras med vitlöks- och rosmarinstekt potatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

9 juni 2014
Visa mer
1 h 15 min
4

Du behöver

Ingredienser till schnitzeln

  • 4 kalvfiléer
  • 4 skivor prosciutto crudo
  • Salt
  • Peppar
  • Färsk salvia, hackad
  • 1,5-2 dl vetemjöl
  • Smör och olivolja till stekning
  • 1 citron, saft
  • Ca 2 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin

Ingredienser till råstekt potatis:

  • 6-8 stora potatisar
  • Olivolja till stekning
  • Rosmarin
  • 3-4 klyftor vitlök

Gör så här

  1. Börja med att skära potatisen i tärningar (skala den inte) skölj av den och torka sedan torr med en kökshandduk.
  2. Stek ungefär potatisen i olivolja i ca 10-15 minuter, när potatisen börjat få färg lägger du ner 3-4 delade vitlöksklyftor och kryddar med rosmarin. Stek i ca 30-35 minuter till, då ska potatisen vara genomstekt och inte hård inuti.
  3. När du har potatisen i stekpannan ska du börja med kalven. Gör en åt gången så blir det enklare. Börja med att ta en filé och banka ut den lite med en kötthammare, hur mycket beror på hur tjock den är från början. Den ska vara ungefär 0,5 cm tjock.
  4. Krydda med salt och peppar, strö sedan en ordentlig mängd hackad salvia på filén. Var inte rädd för att ta för mycket.
  5. Lägg en skiva prosciutto crudo och vik ihop "schnitzeln". Innan du börjar steka vänder du den i mjöl, då får den en finare stekyta.
  6. Stek "schnitzlarna" i smör på båda sidorna så att de får stekyta. Pressa sedan över citron och häll på matlagningsvinet. Låt alltihopa puttra, ca 5-10 minuter, tills det är genomstekt.
  7. Efter att du har tagit schnitzlarna ur pannan, häll på ytterligare lite matlagningasvin, ev. lite citron. Det bli en sky som du serverar till.
  8. Servera med råstekt potatis och en god sallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept