Förrätt med ”sting”

Förrätt med ”sting”
Foto: TV4

Förrätt med ”sting”

Av: Ulla - Åre

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 min + 3 h

Räkor på hembakat bröd toppad med Kalixrom sa30mt en liten salsa på avokado, créme fraiche, citron och dill.

Dryck
Gros manseng, savignon blanc, ecologica

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 200 g räkor med skal
  • 100 g Kalix löjrom
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 avokador
  • 1 msk stark sweetchilisås
  • 2-3 kvistar dill
  • 4-5 klyftor citron
  • 2 dl crème fraîche
  • 1-2 msk smör

bröd

  • 10 g jäst
  • 300 g vatten, kallt
  • 390 g vetemjöl special
  • 6-9 g salt

Gör så här

Bröd

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Rör ut jästen i lite vatten, tillsätt salt, resten av vattnet och vetemjölet. Låt jäsa på varmt ställe övertäckt, efter 30 minuter olja in fingrarna och vänd degen ett par gånger i bunken. Upprepa detta 2 ggr till med 30 minuters mellanrum.
  3. Smörj en form eller klä med bakplåtspapper och låt jäsa i formen i 30 minuter. Grädda i 40 minuter på 175 grader. (obs degen är lös).

Räktoast

  1. Dela avokadon i mindre bitar, blanda i sweet chili-såsen.
  2. Lägg rommen på en sked på tallriken och dekorera med en dillkvist och en liten citronskiva.
  3. Smörstek brödskivorna.
  4. Skala räkorna och lägg på brödet som har smörstekts. Dekorera fint på tallriken med dill, citron och crème fraiche.