Hjortytterfilé med färskpotatis

Hjortytterfilé med färskpotatis
Foto: TV4

Hjortytterfilé med färskpotatis

Av: Ulf - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Hjortytterfilé med ramslök och sparris, spetskålspuré och färskpotatis.

Vintips från Ulf
Fonterutoli 149 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 700 g hjortytterfilé
  • 16 gröna sparrisar
  • 1 stor näve ramslök
  • 1 spetskål, huvud
  • 150 g smör
  • färskpotatis
  • 1 schalottenlök
  • viltfond
  • 1 dl marsalavin
  • 1 kvist timjan

Gör så här

  1. Bryn hjortfilén i smör och en kvist timjan. Salta och peppra.
  2. Stek klart hjorten i 100 grader i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Använd en stektermometer, låt köttet vila innan servering.
  3. Stek sparrisar i smör ett par minuter. När en minut återstår lägg i ramslök.
  4. Klyv spetskål i stora bitar, lägg i kastrullen med 1 dl vatten och 150 g smör. Koka helt mjuk och kör i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
  5. Fräs en schalottenlök och en kvist timjan i lite smör och häll på marsalavinet.
  6. Låt vätskan reducera till hälften och tillsätt sedan 1 dl viltfond.
  7. Reducera till önskad styrka och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt såsen med lite maizena. Servera med färskpotatis.