Fisknät av räkspett, blomkålsris och smörsås

Fisknät av räkspett, blomkålsris och smörsås
Foto: tv4

Fisknät av räkspett, blomkålsris och smörsås

Av: Torbjörn - Ronneby

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

ca 1,5 h

Fisknät av räkspett, blomkålsris och smörsås med smak av pepparrot. Denna fiskrätt följer ett sant LCHF-tema. Mycket kan förberedas, så man slipper stå i köket hela tiden.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

6698 Ramon Bilbao Tempranillo, Rioja, Spanien
Ett friskt, ungdomligt vin i lite lättare stil med smak av röda frukter och bär. Eftersom fisken är ljus passar den unga frukten samt de runda tanninerna utmärkt utan att ta över smaken för mycket. Vinet har även en kryddig touch vilket gifter sig fint med pepparroten.

Ingredienser

portioner

Fiskrätten

  • 300 g flundra, filéer (eller spätta)
  • 300 g laxfilé
  • 1-2 msk citron, saft
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 dl vatten
  • smör att smörja formen med
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 kvistar persilja
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 msk vispgrädde
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 msk citron, saft
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 tsk salt

Räkspett

  • 40 färska räkor, skalade
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk persilja, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm chilipulver
  • 3 msk vitt vin

Blomkålsris

  • 1 blomkål
  • 1 chilifrukt
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att blanda ihop marinaden för räkspetten. Blanda allt utom räkorna i en skål, tillsätt därefter räkorna och blanda väl. Ställ kallt i en timme.

Fiskrätten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form.
  2. Skala och hacka löken fint. Strö löken i botten av formen.
  3. Skär eller klipp fisken i ca 1,5 cm remsor. Fläta ihop i rutmönster och placera försiktigt i formen.
  4. Salta och peppra, samt droppa lite citronsaft över. Slå på vattnet och täck med aluminiumfolie. Sjud i ugnen ca 20 minuter.

Sås

  1. Koka upp lök, vin, vitvinsvinäger, grädde och kryddorna. Reducera tills hälften återstår.
  2. Sila och släng allt utom vätskan.
  3. Ställ på svag värme och tillsätt rumstempererat smör, lite i taget under kraftig omrörning. Tillsätt citronsaft, salt samt pepparrot.

Blomkålsris

  1. Dela blomkålshuvudet och ta bort det gröna. Riv på grova sidan av ett rivjärn.
  2. Finhacka clili samt schalottenlök.
  3. Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt lök och chili, samt bryn en liten stund tills löken mjuknar. Tillsätt blomkål och rör om ordentligt.
  4. Fräs på låg värme tills allt smör absoberats av blomkålen. Den ska mjukna, men ändå ge lite tuggmotstånd.

Räkspett

  1. Häll av marinaden och trä upp räkorna på träspett. 5 räkor på varje spett.
  2. Grilla hastigt i het panna på båda sidor.

Upplägg

  1. Lägg upp fisknätet på tallrikarna. Lägg till blomkålsriset. Lägg 2 spett på varje tallrik. Dekorera med babyspenat och häll smörsås över.