Fisknät av räkspett, blomkålsris och smörsås

ca 1,5 h
4
Fisknät av räkspett, blomkålsris och smörsås
Foto: tv4

Fisknät av räkspett, blomkålsris och smörsås med smak av pepparrot. Denna fiskrätt följer ett sant LCHF-tema. Mycket kan förberedas, så man slipper stå i köket hela tiden.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

6698 Ramon Bilbao Tempranillo, Rioja, Spanien
Ett friskt, ungdomligt vin i lite lättare stil med smak av röda frukter och bär. Eftersom fisken är ljus passar den unga frukten samt de runda tanninerna utmärkt utan att ta över smaken för mycket. Vinet har även en kryddig touch vilket gifter sig fint med pepparroten.

31 oktober 2013
Visa mer
ca 1,5 h
4

Du behöver

Fiskrätten

  • 300 g filéer av flundra eller spätta
  • 300 g laxfilé
  • 1-2 msk citronsaft
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 dl vatten
  • smör att smörja formen med
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 persiljekvistar
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 msk vispgrädde
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk pepparrot, färskriven
  • 1 tsk salt

Räkspett

  • 40 färska räkor, skalade
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk persilja, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm chilipulver
  • 3 msk vitt vin

Blomkålsris

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 färsk chili
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att blanda ihop marinaden för räkspetten. Blanda allt utom räkorna i en skål, tillsätt därefter räkorna och blanda väl. Ställ kallt i en timme.
  2. Fiskrätten
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form.
  3. Skala och hacka löken fint. Strö löken i botten av formen.
  4. Skär eller klipp fisken i ca 1,5 cm remsor. Fläta ihop i rutmönster och placera försiktigt i formen.
  5. Salta och peppra, samt droppa lite citronsaft över. Slå på vattnet och täck med aluminiumfolie. Sjud i ugnen ca 20 minuter.
  6. Sås
    Koka upp lök, vin, vitvinsvinäger, grädde och kryddorna. Reducera tills hälften återstår.
  7. Sila och släng allt utom vätskan.
  8. Ställ på svag värme och tillsätt rumstempererat smör, lite i taget under kraftig omrörning. Tillsätt citronsaft, salt samt pepparrot.
  9. Blomkålsris
    Dela blomkålshuvudet och ta bort det gröna. Riv på grova sidan av ett rivjärn.
  10. Finhacka clili samt schalottenlök.
  11. Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt lök och chili, samt bryn en liten stund tills löken mjuknar. Tillsätt blomkål och rör om ordentligt.
  12. Fräs på låg värme tills allt smör absoberats av blomkålen. Den ska mjukna, men ändå ge lite tuggmotstånd.
  13. Räkspett
    Häll av marinaden och trä upp räkorna på träspett. 5 räkor på varje spett.
  14. Grilla hastigt i het panna på båda sidor.
  15. Upplägg
    Lägg upp fisknätet på tallrikarna. Lägg till blomkålsriset. Lägg 2 spett på varje tallrik. Dekorera med babyspenat och häll smörsås över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept