Örtgrillad havskräfta med grillad bulle och chili- och limeaioli

Örtgrillad havskräfta med grillad bulle och chili- och limeaioli
Foto: TV4

Örtgrillad havskräfta med grillad bulle och chili- och limeaioli

Av: Tor - Ystad

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1, 5 h

Grillade havskräftor med örtsmör, grillat bröd och hemslagen aioli med chili och lime.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 havskräfta, delade (burfångade i Sverige)

Örtsmör

  • 100 g smör
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 citron, saften från
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 tsk chiliflakes

bröd

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten, ljummet
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 850 g vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten

Chili- och limeaioli

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2 äggulor
  • 3 dl olivolja, rumsvarm
  • 1 limefrukt, saft och rivet skal
  • 1 medelstark chilifrukt, finhackad
  • 2-3 klyftor vitlök
  • salt
  • cayennepeppar

Gör så här

Örtgrillad havskräfta

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till örtsmöret.
  2. Dela havskräftan på två och fördela örtsmöret jämt över alla halvor. Grilla med skalsidan neråt i 3-4 minuter.

Bröd

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt sedan smör, salt, ägg och hälften av mjölet. Arbeta ihop degen och tillsätt resten av mjölet. Ta lite i taget så att degen inte blir torr.
  2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.
  3. Forma sedan degen till önskad form. Lägg på bakplåt och täck över med fuktig kökshandduk. Låt den jäsa ytterligare en gång. Även nu till dubbel storlek.
  4. Vispa ihop ägg och vatten noggrant att pensla bröden med.
  5. Bullarna gräddas i 200 grader mitt på bakstenen i mitten av grillen i 12-15 minuter för bullar. Öka tiden för bröd/pain riche. För att få en blank skorpa pensla genast med äggblandningen efter grillningen.

Chili- och limeaioli

  1. Alla ingredienser måste vara rumstempererade. Rör ihop senap med vinäger och äggulor. Droppa försiktigt ner oljan, lite i taget. Rör hela tiden, gärna med elvisp. Ta det lugnt i början så att såsen ”tar”. Vispa tills all olja är iblandad. Smaksätt med pressad vitlök, limesaft, chili, salt och cayennepeppar. Garnera med limezest.