Lavendelglass med flamberade jordgubbar och knäckflarn

POPULÄRT
Lavendelglass med flamberade jordgubbar och knäckflarn
Foto: TV4

Lavendelglass med flamberade jordgubbar och knäckflarn

Av: Tor - Ystad

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

40 m + frystid

Hemgjord lavendeldoftande gräddglass med flamberade jordgubbar och knäckigt flarn.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glassen

  • 1 l vispgrädde
  • 2 msk torkade lavendelblommor
  • 4 äggulor
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker

Flamberade jordgubbar

  • 16 jordgubbar
  • 1 dl cointreau
  • 0,5 apelsin, saften
  • 2 msk mynta, fint hackad

Knäckflarn

  • 50 g mandelspån
  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk sirap

Gör så här

Glass

  1. Koka upp hälften av vispgrädden med 1,5 msk av lavendelblommorna. Dra från plattan och låt blandningen svalna. Sila blandningen.
  2. Vispa äggulor, hela ägg och strösocker till pösig smet.
  3. Mortla resten av lavendelblommorna och tillsätt i smeten.
  4. Vispa resten av vispgrädden hårt och vänd ner den i äggsmeten. Till sist tillsätts den kokta avsvalnade grädden. Blanda försiktigt och frys in den, minst tre timmar. Ta fram från frysen 10 minuter före serveringen.

Flamberade jordgubbar

  1. Skölj och kvarta jordgubbarna. Elda på grillen ordentligt, ca 220 grader.
  2. Lägg jordgubbarna och apelsinsaften i en gjutjärnspanna och låt stå på grillen ca 1,5- 2 minuter. Häll sedan på likören, skrik tänt var det här och flambera tills flammorna slocknat. Garnera jordgubbarna med hackad mynta.

Knäckflarn

  1. Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Låt det koka upp under omrörning. Bred ut smeten på bakplåtspapper och grädda på baksten i 200 grader i cirka 5-7 minuter eller tills kakan fått fin färg.