Hirsnugget

Hirsnugget
Foto: TV4

Du behöver

Hirs

  • 2 dl hirs (behövs inte blötläggas)
  • 0,5 paket tofu
  • 100 g gul lök
  • ingefära, lite riven
  • 1 tsk koriander
  • 0,5 msk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl fullkornsvetemjöl

Sås

  • 2 dl grönsaksspad (eller vatten)
  • 2 msk soja
  • 2 msk kuzu, upplöst i lika mycket vatten

Gryta på åtta grönsaker

  • vitlök, finhackad
  • ingefära, finhackad
  • 6 st champinjoner, delade
  • 2 st gula lökar , klyftade
  • 1 st morot , delad och snedskuren
  • 10 st haricots verts, grovhackade
  • 7 st salladskålhuvuden, finskurna
  • 2 dl groddar av linser, mungbönor mm
  • 1 msk sesamolja
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk havssalt
  • 2 msk kuzu med 2 msk vatten

Råris i tryckkokaren

  • 4 dl råris
  • 6 dl vatten
  • 2 nypor havssalt

Gör så här

  1. Hirsnugget
    Lägg hirs, dubbelt så mycket vatten och 0.25 tsk salt i kastrullen.
  2. Koka upp i 20 min och låt den sedan stå i 10 min, rör om ordentligt medan den fortfarande är varm så att hirskornen inte klibbar ihop.
  3. Fräs den finhackade löken i lite sesamolja. När den blivit genomskinlig, tillsätt tofun och fräs lite till, smaksätt med en halv tsk salt.
  4. Lägg hirsen, löken, tofun, ingefäran, koriander, soja och salt i skål, blanda sedan väl.
  5. Blanda sist i fullkornsmjöl (grahamsmjöl) och rör ihop ordentligt.
  6. Forma runda platta bullar i ca 6 cm diameter.
  7. Rulla dem i fullkornsmjöl så att de är helt täckta. Fritera dem i olja.
  8. Sås
    Koka grönsaksspad och soja i kastrullen.
  9. Tillsätt upplöst kuzu och koka lite till så att vätskan blir tjock. Servera med den varma såsen.
  10. Gryta på åtta grönsaker
    Fräs vitlök och ingefära med lite olja, häll på 1 dl grönsaksbuljong.
  11. Lägg champinjonerna ovanpå vitlöken och ingefäran, lägg sedan i den gula löken och därefter morotsbitarna, i den ordningen.
  12. Sätt på locket och koka på svag värme. När grönsakerna har blivit nästan genomkokta (till ca 70 %), tillsätts salladskål, haricots verts och groddar.
  13. Sätt på locket och koka på svag värme i 2 min, rör om.
  14. Tillsätt 1 dl grönsaksbuljong (och ev ärtor), havssalt och kuzu med vatten, rör om.
  15. Råris i tryckkokaren
    Skölj riset i tryckkokaren, använd en sil för att skölja ut vattnet.
  16. Tillsätt 6 dl vatten, låt stå i minst 6 timmar. Man brukar skölja riset på morgonen och koka på kvällen, eller skölja riset på kvällen och koka nästa morgon.
  17. Tillsätt saltet, tillslut locket och låt koka upp.
  18. Låt tryckmätaren stiga till mellannivå, sätt kokaren på sparlåga och låt tryckmätaren stiga till högsta nivå (eftersom elspisen har eftervärme). Låt koka 25 minuter, stäng sedan av värmen och låt trycket sjunka.
  19. Det som blir över kan med fördel stekas, ångas upp, användas i biffar eller sparas till brödbaket vid ett senare tillfälle.
  20. Om man kokar riset i en vanlig kastrull så använd 2 dl råris, 4 dl vatten, 1 nypa salt och låt det koka 50 minuter på svag värme.
  21. Dra kastrullen åt sidan och låt det vila 10 minuter under lock.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept