Vindragen öring på sydstatsvis

Vindragen öring på sydstatsvis
Foto: TV4

Vindragen öring på sydstatsvis

Av: Tanja - Oslo

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

1 h

Fylliga bourbonsmaker balanseras med mild krämighet. Fancy tex mex!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Handcraft White zinfandel rosé
Artikelnummer 6258
Ursprung Kalifornien
Amerikanskt rosé med lätt sötma som passar till majs och bourbon som är lite knepigt annars.

Ingredienser

portioner

Majstortilla

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,25 dl smakneutral olja
  • ca 1 dl vatten
  • 1 krm havssalt

Senapsaïoli

  • 2 små äggulor
  • 0,5 dl solrosolja (eller annan smaksneutral)
  • 0,25 limefrukt, saft
  • 1 msk helkornig senap (t ex Maille Wholegrain Mustard)
  • 1 krm havssalt
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Tomat- och örtsalsa

  • 6 cherrytomater, hackade
  • 0,25 dl färsk basilika, hackad
  • 25 dl persilja, hackad
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk citron, saft
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Bourbonfrästa champinjoner

  • 4 msk smör
  • 3 tunt skivade vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 6 champinjon, klyftade i 8 delar
  • 0,5 dl bourbon

Vinkokt öring

  • 4 msk smör
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 1 salladslök, tunt skivad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 4 öringfiléer (à 100-150 g)
  • 5 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 5 msk ostronsås

Servering

  • mâchesallad

Gör så här

Majstortilla

  1. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda i oljan till en lite klumpig massa.#
  2. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg.
  3. Dela i 4 lika stora bollar och låt de vila under en handduk ca en halvtimme.
  4. Kavla ut till tunna 1-2 mm tjocka rundlar.
  5. Låt vila under handduk och stek 4 min per sida på medelhög värme rätt före servering.

Senapsaioli

  1. Ha äggulorna i en bunke. Vispa till lite lätt med en elvisp.#
  2. Tillsätt ca 1 msk olja och vispa tills det har blivit helt utblandat med äggulorna. Fortsätt med att tillsätta lite olja åt gången och vispa ut ordentligt tills du märker att konsistensen blir tjockare och tjockare, helt tills all olja är tillsatt och aïolin bildar fasta toppar och har fått en ljusare färg.
  3. Tillsätt limesaft och senap och smaka av med salt och peppar.

Tomat- och örtsalsa

  1. Rör ihop tomater, örter, citronsaft och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.#

Bourbonfrästa champinjoner

  1. Smält smöret i en bredbottnad kastrull.#
  2. Tillsätt vitlök och chiliflingor och låt fräsa i ett par minuter.
  3. Tillsätt champinjonerna och stek i ca 7 minuter tills de har släppt en del vätska och fått lite färg.
  4. Tillsätt bourbon och låt koka ihop på medelvärme i tio minuter.

Vinkokt öring

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vitlök, vårlök och chili. Låt fräsa i ett par minuter.#
  2. Placera öringfiléerna på löken, tillsätt vitvin, grädde, oyster sauce och fiskbuljong. Låt koka upp och låt sedan småputtra i 20 minuter tills öringen är genomkokt.
  3. Lyft försiktigt upp fisken, och ta om önskligt vara på vinbuljongen den har kokats i (kan serveras som soppa eller redas och användas som sås).

Servering

  1. Servera nystekta tortillabröd med en liten näve machésallad toppad med tomat- och örtsallad, bourbonfrästa champinjoner och dandera öringen på toppen. Ringla över ett par matskedar senapsaïoli.