Vindragen öring på sydstatsvis

1 h
4
Vindragen öring på sydstatsvis
Foto: TV4

Fylliga bourbonsmaker balanseras med mild krämighet. Fancy tex mex!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Handcraft White zinfandel rosé
Artikelnummer 6258
Ursprung Kalifornien
Amerikanskt rosé med lätt sötma som passar till majs och bourbon som är lite knepigt annars.


3 juni 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Majstortilla

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,25 dl smakneutral olja
  • ca 1 dl vatten
  • 1 krm havssalt

Senapsaïoli

  • 2 små äggulor
  • 0,5 dl solrosolja (eller annan smaksneutral)
  • 0,25 lime, saft
  • 1 msk helkornig senap (Tex. Maille Wholegrain Mustard)
  • 1 krm havssalt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tomat- och örtsalsa

  • 6 cherrytomater, hackade
  • 0,25 dl hackad färsk basilika
  • 25 dl hackad persilja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm nymald svartpeppar

Bourbonfrästa champinjoner

  • 4 msk smör
  • 3 tunt skivade vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkade chiliflingor
  • 6 stora champinjoner, klyftade i 8 delar
  • 0,5 dl bourbon

Vinkokt öring

  • 4 msk smör
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 1 vårlök, tunt skivad
  • 0,5 färsk röd chili, finhackad
  • 4 öringfiléer á 100-150 g
  • 5 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 5 msk oyster sauce

Servering

  • machésallad

Gör så här

  1. Majstortilla
    Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda i oljan till en lite klumpig massa.
  2. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg.
  3. Dela i 4 lika stora bollar och låt de vila under en handduk ca en halvtimme.
  4. Kavla ut till tunna 1-2 mm tjocka rundlar.
  5. Låt vila under handduk och stek 4 min per sida på medelhög värme rätt före servering.
  6. Senapsaioli
    Ha äggulorna i en bunke. Vispa till lite lätt med en elvisp.
  7. Tillsätt ca 1 msk olja och vispa tills det har blivit helt utblandat med äggulorna. Fortsätt med att tillsätta lite olja åt gången och vispa ut ordentligt tills du märker att konsistensen blir tjockare och tjockare, helt tills all olja är tillsatt och aïolin bildar fasta toppar och har fått en ljusare färg.
  8. Tillsätt limesaft och senap och smaka av med salt och peppar.
  9. Tomat- och örtsalsa
    Rör ihop tomater, örter, citronsaft och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  10. Bourbonfrästa champinjoner
    Smält smöret i en bredbottnad kastrull.
  11. Tillsätt vitlök och chiliflingor och låt fräsa i ett par minuter.
  12. Tillsätt champinjonerna och stek i ca 7 minuter tills de har släppt en del vätska och fått lite färg.
  13. Tillsätt bourbon och låt koka ihop på medelvärme i tio minuter.
  14. Vinkokt öring
    Smält smöret i en kastrull och tillsätt vitlök, vårlök och chili. Låt fräsa i ett par minuter.
  15. Placera öringfiléerna på löken, tillsätt vitvin, grädde, oyster sauce och fiskbuljong. Låt koka upp och låt sedan småputtra i 20 minuter tills öringen är genomkokt.
  16. Lyft försiktigt upp fisken, och ta om önskligt vara på vinbuljongen den har kokats i (kan serveras som soppa eller redas och användas som sås).
  17. Servering
    Servera nystekta tortillabröd med en liten näve machésallad toppad med tomat- och örtsallad, bourbonfrästa champinjoner och dandera öringen på toppen. Ringla över ett par matskedar senapsaïoli.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept