1 kg fryst grönkål, förvälld (motsvarar ca 3 grönkålsstånd)
0,5 l skinkspad (eller buljong)
50-100 g riktigt smör
2 dl vispgrädde
2 msk sirap
1 msk vinäger
2 krm vitpeppar
salt
Tillbehör
800 g rimmad julskinka, skivad med senap
Konjakssenap
0,7 dl gult senapsfrö
0,7 dl brunt senapsfrö
1 dl vatten
2 msk brunt senapsfrö
0,7 dl vinäger, gärna äppelcider
3 msk honung
2 msk rapsolja
2 msk cognac
2 krm salt
Gör så här
Grovhacka kålen – enklast innan den helt har tinat. Till långkål går det i princip inte att använda den alltför finhackade grönkål som säljs i affärerna – men den är bra till alla andra grönkålsrätter.
Koka kålen i skinkspadet/buljongen i 30 minuter. Häll bort spadet eller använd det hellre till soppbas. Pressa ut allt spad från kålen, stek den i smör – låt det gärna ta lite tid.
Tillsätt sirap, vinäger, peppar och salt om det behövs och till sist grädden – avsmakning är viktigt. Risken med långkål är att du smakar så mycket att det inte blir något kvar till gästerna. Servera med skinka, revbensspjäll, bringa, korv och senap.
Konjakssenap
Häll senapsfrö och vatten i en kastrull, sjud några minuter och låt stå ett tag. Kör med stavmixer till du får en krämig massa.
Rosta brunt senapsfrö (ca 2 msk) i en torr stekpanna och mosa dem sedan med en mortel.
Blanda nu alla ingredienser, smaka av och låt stå några dagar innan servering.