Grönkålsfrittata med laxlyx och pepparrot

Grönkålsfrittata med laxlyx och pepparrot
Foto: TV4

Du behöver

Frittata

  • 1 st medelstor fint hackad gul lök
  • 1,5 msk olivolja, gärna med citron
  • 200 g mycket fint hackad grönkål
  • 8 st ekologiska ägg
  • 2 dl lagrad och riven Kvibille cheddarost
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 msk fint hackad färsk timjan
  • Salt
  • Svartpeppar

Laxlyx

  • 4 st generösa skivor gravad lax (eller rökt)
  • 300 g färska, skalade räkor
  • 50 g löjrom
  • 1 msk finhackad färsk dill

Övriga tillbehör

  • 3 cm pepparrot, helst från Fjärås
  • 4 msk crème fraiche
  • 4 st citronskivor
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • Dillkvistar till garnering

Gör så här

  1. Frittata
    Sätt ugnen på 200 grader, fräs den hackade löken i olivoljan till den blivit mjuk och tillsätt kålen – se till att all vätska kokar bort och tillsätt därefter grädden.
  2. Vispa äggen, rör ner lök, kål och ost samt timjan, smaka av med salt och peppar. Smörj en mindre brödform väl med olivolja – eller klä den med smörpapper – häll i smeten, grädda i ca 20 minuter. Skär upp i skivor – kan serveras ljummen eller kall.
  3. Laxlyx
    Hacka räkorna – men spar några till dekoration – blanda med rom och dill. Fördela på laxskivorna (gärna av hemgravad lax) och rulla till en strut.
  4. Övriga tillbehör
    Fjärås i norra Halland är idag centrum för landets pepparrotsodling. Finstrimla pepparroten och servera den separat till denna rätt. Kan även med fördel blandas med crème fraiche. Arrangera frittata, laxrullen och tillbehören på en tallrik, servera – och njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept