Grillad entrecote med potatisbakelse, rostade grönsaker och bearnaisesås

POPULÄRT
Grillad entrecote med potatisbakelse, rostade grönsaker och bearnaisesås
Foto: TV4

Grillad entrecote med potatisbakelse, rostade grönsaker och bearnaisesås

Av: Stefan - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

1,5 h

Stefan från Hudiksvall bjöd på en klassisk biff med bea i Halv åtta hos mig. Felicia, som inte äter kött, fick istället en laxkotlett med stenbitsromsås.

Dryck
2258 Taurasi Fatica Contadina Terredora, Kampanien, Italien150:-
Ett kryddigt vin med utvecklad fatkaraktär. Vinet har kraft och styrka vilket krävs till en grillad entrecote. Den utvecklade smaken av torkad frukt gifter sig fint till de grillade och rostade ytorna på både kött och potatis.

Ingredienser

portioner

Potatisbakelse

  • 4 potatisar
  • 4-6 baconskivor
  • 1-2 msk grädde (eller mjölk)
  • smör
  • 2 äggulor
  • dragon
  • ev färsk persilja

Marinad till entrecôte

  • 1 dl olja
  • 0,5 dl soja
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • ingefära
  • grillkrydda
  • chilikrydda
  • Sweet chili sauce

Bearnaisesås

  • 2 dl lätt crème fraiche, kokbar
  • 1 msk fransk ljus senap
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk dragon

Kall sås (till laxen)

  • 1 rödlök, hackad
  • 1 förp stenbitsrom
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Grillsås med vitlök

  • 2 dl tomatjuice
  • 1 dl chilisås
  • 1 tsk tabasco
  • 1-2 klyftor vitlök, krossade
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar

Rostade grönsaker

  • 8-10 morötter
  • 2 rödlökar
  • 500 g körsbärstomater
  • 1-2 förp sockerärtor

Gör så här

Potatisbakelse

  1. Knaperstek bacon, låt det sedan ligga på hushållspapper och rinna av.
  2. Bryt skivorna i mindre bitar.
  3. Picka skalen på potatisen och baka dem utan folie i ugn, 225 grader i ca 50 minuter, eller tills att de blivit mjuka.
  4. Låt svalna något, skär sedan ett kryss i potatisen och tryck till så att potatisen öppnar sig.
  5. Gröp försiktigt ur innehållet i potatisarna, lägg innehållet i en skål.
  6. Häv ner äggulorna i potatisskålen och börja mosa med en gaffel eller liknande.
  7. Späd med cirka 1 matsked grädde, rör ner 1 tesked smör och smaka av med salt och peppar.
  8. Rör i kryddorna.
  9. Rör ner baconkrosset.
  10. Fördela tillbaka moset i de fyra urgröpta potatisskalen.
  11. Gratinera i ugn, 225 grader i ca 15 minuter innan servering.
  12. Garnera med persilja.

Entrecotemarinad

  1. Krydda köttet med salt och peppar, lägg sedan i marinaden (blanda ihop alla ingredienser).

Rostade grönsaker

  1. Skala morötterna och dela dem i halvor, sedan mitt itu.
  2. Dela körsbärstomaterna i halvor, skiva rödlöken i tjocka skivor.
  3. Använd bakplåtspapper i botten av ugnsplåten.
  4. Lägg ner grönsakerna och in i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter. Rör om lite då och då.
  5. Sedan strör du ut sockerärtorna precis innan servering.

Bearnaisesås

  1. Blanda ihop alla ingredienser och värm under omrörning hela tiden.

Kall sås (till laxen)

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål, ställ in i kylskåpet en liten stund så den kyls ner.

Grillsås med vitlök

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål, ställ in i kylskåpet en liten stund så den kyls ner.

Kött och servering

  1. Grilla kött och fisk och servera med tillbehören.