Bärtarte med toscatäcke

35 min
4
Bärtarte
Foto: tv4

Tarte fylld med blandade bär och toppad med tosca. Serveras med en god vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

22 april 2014
Visa mer
35 min
4

Du behöver

Pajbotten

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver

Toscasmet

  • 75 g smör
  • 1 dl socker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 2 dl blandade nötter och frön, t ex mandel, hasselnötter, valnötter, pistagenötter, pumpafrön eller solrosfrön. Grovhacka större nötter.

Fyllning

  • 4-5 dl blandade bär, tex vinbär, blåbär, hallon och krusbär
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 msk socker

Servering

  • 0,5 l fin vaniljglass
  • 4 toppar citronmeliss

Gör så här

  1. Pajbotten
    Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
  2. Rör ner sockret och mjölet blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut den i en pajform (Ca 26 cm i diameter) och tryck upp den lite på kanten.
  3. Toscasmet
    Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda i socker, mjöl och mjölk och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Grovhacka större nötter och blanda i med fröna.
  5. Fyllning
    Lägg i bären och sikta över sockret utblandat med potatismjölet.
  6. Grädda i 225 grader 20-25 minuter tills toscatäcket känns knäckigt.
  7. Servera pajen med en rejäl skopa fin vaniljglass, gärna från Lomma glassfabrik och garnera med lite citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept