Äppelpaj med vaniljglass

Äppelpaj med vaniljglass
Foto: TV4
4

Du behöver

Äpplepaj

  • 100 g kallt smör
  • 0,75 dl socker
  • 1,5 dl mjöl
  • 3 dl fiberhavregryn
  • 0,5 tsk salt
  • 4-6 äpplen
  • 1 msk kanel

Vaniljglass

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 50 g socker
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

  1. Vaniljglass
    Häll mjölk, vaniljfrön + stången i en kastrull. Låt koka upp.
  2. Vispa ägg och socker i en skål.
  3. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
  4. Häll vaniljmjölken i en tunn stråle över äggblandningen, samtidigt som du vispar.
  5. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, värm på svag värme tills den tjocknar (ej över 85 grader).
  6. Häll över i ett vattenbad och låt svalna.
  7. Rör ner grädden och ställ sedan in kylen, helst över natten men iallafall så att den blir kylskåpskall.
  8. Sedan skall blandningen in i glassmaskinen i 20 minuter.
  9. Äpplepaj
    Sätt ugnen på 180 grader.
  10. Blanda ihop alla torra ingredienser (gärna med händerna).
  11. Skala och klyv äpplena, blanda dem med kanelen och lägg ut dem i en ugnssäker form.
  12. Smula sedan degen jämt över äpplena.
  13. In i ugnen på 180 grader i ca 25 minuter.
  14. Servera äppelpajen tillsammans med vaniljglassen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept