Koreansk bulgogi och dumplings

Koreansk bulgogi och dumplings
Foto: TV4

Koreansk bulgogi och dumplings

Av: Simon - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

39 ingredienser

40 m

Fint skivad, marinerad entrecôte serveras med köttfärsfyllda dumplings, gurksallad och sojasås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Koreanska mando (dumplings)

  • 1 förp dumplingsdeg (finns att köpa fryst)
  • 250 g nötfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0,5 dl kinesisk gräslök, finhackad (fungerar med purjolök)
  • 1 dl böngroddar, finhackade
  • 50 g glasnudlar
  • 2 klyftor färsk vitlök, finhackade
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk teriyakisås
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk sirap
  • 2 krm svartpeppar

Dippsås

  • 2 msk japansk soja
  • 1,5 msk ättiksprit 12 %
  • 1 krm cayennepeppar

Koreansk bulgogi

  • 600 g entrecôte
  • 2 msk teriyakisås
  • 1 dl japansk soja
  • 0,75 dl purjolök, finhackad
  • 4 klyftor färsk vitlök, pressad
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 msk mörk sirap
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk gin/konjak
  • 2 tsk kaffe kokt
  • 0,5 kiwi, mosad

Gurksallad

  • 2 gurkor
  • 0,5 dl salt
  • 1,5 msk ättika
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 krm sesamfrön, rostade
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm fiskbuljong
  • 2 krm strösocker

Servering

  • chilisås
  • kokt svart ris

Gör så här

Dumplings

  1. Koka upp vatten och lägg i glasnudlarna tills de blir något mjuka.
  2. Blanda ihop alla ingredienser (utom degen) i en skål ordentligt.
  3. Lägg en tesked utav blandningen på degplattan och vik ihop till en halvmåne med lite vatten som försegling. Pressa ihop veck i deg kanten.
  4. För fritering: värm upp olja till 180 grader. Fritera i 1-2 minuter till de fått fin färg. För ångkokade: Stek dumpling lätt i panna. Häll sedan i kallt vatten så att halva dumplingen är täckt. Låt koka under lock tills vattnet är borta. Häll sedan i lite rapsolja och stek tills de fått fin färg.

Koreansk bulgogi

  1. Lägg entrecôten i frysen under 2 timmar (kan skilja beroende på tjocklek).
  2. Skiva sedan upp köttet i tunna skivor (därför ska den vara lätt fryst).
  3. Blanda ihop marinaden i en skål och lägg ner den tunt skivade entrecôten i minst 1 timme.
  4. Stek sedan köttet i varm stekpanna tills det fått fin färg.

Gurksallad

  1. Skiva upp gurkorna i 2 mm tjocka skivor. Lägg ner gurkan i ett durkslag och salta och rör om. Låt det dra i saltet i 15-20 minuter
  2. Skölj sedan av saltet med kallt vatten. Lägg i gurkan i en tygpåse och pressa ur gurkvattnet. Lägg den pressade gurkan i en skål och tillsätt resten utav ingredienserna. Blanda allt tillsammans.

Sås

  1. Blanda ihop ingredienserna till dippsåsen.