Tarte Tatin på fryst smördeg

50 min
4
Tarte Tatin
Foto: TV4

Enkel äppelpaj som du bakar i stekpanna. Smör- och sockerstekta äpplen täcka med färdiga smördegsplattor. Servera med en klick vaniljgrädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

10 november 2014
Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 1,5 dl råsocker
  • 50 g smör
  • 5 fasta äpplen
  • 3 ark frysta smördegsplattor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Värm socker och smör i en ugnstålig stekpanna tills det får en ljus karamellig färg. I med äppelklyftorna, vänd runt och koka på låg värme i 10 minuter tills de är ljust bruna.
  3. Kavla under tiden ut smördegen på en mjölad yta. Den ska vara så stor att den täcker stekpannans yta med råge. Ta stekpannan med äpplena i från plattan, lägg degen som ett lock.
  4. Grädda i ugnen 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 20 minuter tills degen är härligt frasig.
  5. Ta ut din Tarte Tatin (bränn dig inte på det heta handtaget, glöm inte grytlapp!!!) och skär med en kniv runt kanten på tarten så att den lossnar. Vänd den upp och ner på ett fat.
  6. Vispa grädde och skrapa ur en vaniljstång. Smaksätt vispgrädden med fröna från vaniljstången.
  7. Servera tarten med den vispade vaniljgrädden.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept