Jespers rådjurssadel

Jespers rådjurssadel
Foto: TV4

Jespers rådjurssadel

Av: Sara - Falun

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

120 m

Jespers rådjurssadel med Västerbottengratinerade potatisbåtar, kantarellsås och messmörsås.

Vintips från Sara
Chateau de Seguin Bordeaux Supérieur, nr 3958, 89 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg rådjurssadel
  • 2 msk färsk timjan
  • 2 msk färsk rosmarin
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 2-3 msk smör

Potatisbåtar

  • 5 bakpotatisar
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl Västenbottenost, riven
  • salt
  • peppar

Kantarellsås

  • 5 dl grädde
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 tsk lingonsylt
  • 6 enbär, hackade
  • 2 msk rött vin
  • 2-2,5 msk majsstärkelse

Messmörsås

  • 5 dl grädde
  • 4 msk messmör
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk svartvinbärsgelé eller lingonsylt
  • 2-2,5 msk majsstärkelse

Gör så här

Rådjursssadel

  1. Putsa köttet och krydda det.
  2. Lägg det på ugnsfolie och vik upp kanterna på foliet så vätskan och fettet håller sig nära köttet.
  3. Lägg smöret i bitar runt om köttet.
  4. Ställ in på nedre delen av ugnen i ca 90 minuter till innertemperaturen på köttet är ca 70 grader.

Potatisbåtar

  1. Gör ett snitt på toppen av alla potatisar och baka dem i mitten av ugnen tills de är helt mjuka.
  2. Tag ut dem och skär av toppen, gröp ur innehållet och mosa det tillsammans med äggulorna och grädden, salt och peppar.
  3. Lägg tillbaka moset i potatisbåtarna och ha på lite ost på toppen och gratinera i ugn.

Kantarellsås

  1. Lägg kantarellerna i lite kallt vatten så de mjuknar upp lite.
  2. Stek löken och kantarellerna i smör, häll i vinet och låt det puttra så alkoholen försvinner.
  3. Tillsätt lingonsylten, enbären och buljongen.
  4. Sjud upp och tillsätt maizenan.

Messmörsås

  1. Värm upp grädden med messmör, gelén och buljongen.
  2. Tillsätt maizenan och låt det sjuda ett par minuter.