Lax Walewska på planka

90 min
4
Lax Walewska på planka
Foto: TV4
90 min
4

Du behöver

Lax

  • 4 st laxfiléer
  • frysta räkor med skal
  • Sparris, färska och smörstekta, till garnering
  • 2 tsk citronsaft
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl fiskbuljong
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 100 g parmesanost
  • 1 st äggula
  • 0,5 dl hummerfond

Duchessemos

  • 12 st potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk muskotnöt

Gör så här

  1. Såsen
    Gör såsen genom att häll i vin och buljong i en gryta och koka ned till hälften.
  2. Blanda smör och mjöl och lägg i grytan med vin och buljong, späd med grädde.
  3. Vispa i parmesanosten, äggulan och hummerfonden.
  4. Smaka av med salt och citron.
  5. Duchessemos och lax
    Lägg laxfiléerna i en ugnsform och tillaga cirka 15 minuter i 175 grader.
  6. Koka potatisen, häll av vattnet och ställ åt sidan.
  7. Dela potatisarna med elvispen och blanda i smöret, äggulorna, salt och muskotnöt.
  8. Blanda noga och lägg i en spritspåse. Spritsa ut moset på planksteken och förgratinera moset i 275 grader till moset fått färg, cirka 10 minuter.
  9. Ta sedan ut plankorna och lägg försiktigt dit en laxfilé samt häll över såsen.
  10. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter på 200 grader.
  11. Under tiden skalar du räkorna samt bryner sparrisen i smör på låg värme på stekpannan.
  12. Ta ut de klara plankorna och garnera med smörstekt sparris samt räkor, klar att servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept