Lax Walewska på planka

90 min
4
Lax Walewska på planka
Foto: TV4
90 min
4

Du behöver

Lax

  • 4 st laxfiléer
  • frysta räkor med skal
  • Sparris, färska och smörstekta, till garnering
  • 2 tsk citronsaft
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl fiskbuljong
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 100 g parmesanost
  • 1 st äggula
  • 0,5 dl hummerfond

Duchessemos

  • 12 st potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk muskotnöt

Gör så här

  1. Såsen
    Gör såsen genom att häll i vin och buljong i en gryta och koka ned till hälften.
  2. Blanda smör och mjöl och lägg i grytan med vin och buljong, späd med grädde.
  3. Vispa i parmesanosten, äggulan och hummerfonden.
  4. Smaka av med salt och citron.
  5. Duchessemos och lax
    Lägg laxfiléerna i en ugnsform och tillaga cirka 15 minuter i 175 grader.
  6. Koka potatisen, häll av vattnet och ställ åt sidan.
  7. Dela potatisarna med elvispen och blanda i smöret, äggulorna, salt och muskotnöt.
  8. Blanda noga och lägg i en spritspåse. Spritsa ut moset på planksteken och förgratinera moset i 275 grader till moset fått färg, cirka 10 minuter.
  9. Ta sedan ut plankorna och lägg försiktigt dit en laxfilé samt häll över såsen.
  10. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter på 200 grader.
  11. Under tiden skalar du räkorna samt bryner sparrisen i smör på låg värme på stekpannan.
  12. Ta ut de klara plankorna och garnera med smörstekt sparris samt räkor, klar att servera!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept