Shanghai currylax

Shanghai currylax
Foto: TV4

Shanghai curry- och tandoorikryddad lax med gurksallad, tomatsallad ”salsa fresca” och focaccia.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


17 september 2012
Visa mer

Du behöver

  • Laxfilé i kuber
  • Shanghai curry
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk curry av madrastyp
  • 1 msk rårörsocker
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 0,25 tsk mald cayennepeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sesamfrön

Tandoorimarinad

  • 1 dl tandooripasta
  • 1 dl yoghurt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk matolja

Gurksallad

  • 2 st gurkor
  • 1-2 dl crème fraiche
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar

Tomatsallad

  • 1 ask gula cocktailtomater
  • 1 ask röda cocktailtomater
  • Gula tomater
  • Plommontomater (eller vilka tomater man får tag i)
  • 2 st chili
  • 4 st lime
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 bunt koriander
  • 1 bunt salladslök
  • Salt
  • Peppar

Focaccia

  • 5 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl olivolja
  • 1-2 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • Hackade oliver
  • Timjan eller någon annan ört

Gör så här

  1. Lax
    Blanda alla ingredienser utom sesamfröna.
  2. Smaksätt eventuellt med lite vinäger.
  3. Tillsätt sesamfrön efter mixning, marinera hälften av laxen.
  4. Tandoorimarinad
    Rör ihop alla ingredienser till jämn kräm, marinera andra hälften av laxen.
  5. Låt laxen ligga i marinaderna i några timmar och halstra (eller grilla) sedan laxkuberna.
  6. Gurksallad
    Skala och kärna ur gurkorna.
  7. Skär ned i stavar, innan servering blanda upp med crème fraiche och smaksätt med salt, peppar och vitlök.
  8. Tomatsallad
    Skär ned tomaterna, finhacka chili och koriander.
  9. Skär salladslöken, blanda alla ingredienser i en bunke och smaka av med lime, olja, salt och peppar.
  10. Focaccia
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vatten och jäst, tillsätt olja och vetemjöl. Degen skall vara lös.
  11. Tillsätt salt och knåda ordentligt. Jäs i 1 timme.
  12. Häll upp i en form och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  13. Strö över oliver och timjan (alt någon annan krydda/ört). Baka i ca 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept