Vildgris med rostad potatis

Vildgris med rostad potatis
Foto: TV4

Vildgris med rostad potatis

Av: Robbin - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

120 min

Vildgris med rostad potatis och kakao- och rödvinsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

marinad

  • 1 dl matolja
  • 0,5 dl chilisås
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 5 enbär, krossade
  • 1 tsk timjan
  • 3 msk gul lök, riven
  • 1 klyfta vitlök, pressad

Kakao- och rödsvinsås

  • 100 g rotselleri
  • 1 morot (liten)
  • 1 rödlök
  • 1 röd chilifrukt, liten
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 tomat
  • 1,5 msk kakao
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 1-2 msk brun maizenaredning
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Vildsvin och potatis

  • 800 g vildsvinsfilé
  • 5 bakpotatisar
  • flingsalt

Gör så här

Marinad

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden och låt det putsade köttet ligga och marinera i ca 2 timmar.

Kakao- och rödsvinsås

  1. Skala och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp två msk olja i en stor kastrull, bryn grönsakerna tills de fått färg och strö över kakaon.
  2. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras, häll på vinäger.
  3. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
  4. Häll på vinet och låt koka i ca 15 minuter tills 1/3 av vätskan återstår, tillsätt sedan kalvfond och vatten och låt det småkoka i ca 10-15 min. Sila sedan av allt i en ny kastrull, rör ner maizena och smaka av med salt och peppar.
  5. Skala och klyfta bakpotatisen och lägg på en ugnsplåt, ringla över olja och flingsalt. Ställ in i ugnen på 220 grader i ca 40 min.
  6. Bryn filéerna i smör och lägg dem i en ugnsform och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.
  7. Lägg såsen på tallriken, sedan klyftpotatisen ovanpå och avsluta med köttet på toppen, servera med en liten sallad.