Baghali Polow

Baghali Polow
Foto: TV4

Baghali Polow

Av: Reza - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

2 h

Ris med lammkött och bondbönor. Riset ska blötläggas över natten.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
6574 Las Moras Reserve Shiraz, ett kryddigt och smakrikt vin som matchar det persiska lammet.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 l vatten
  • 3 msk salt
  • 8 dl basmatiris
  • 6 dl bondbönor
  • 1 kg lammfilé
  • 2 tsk saffran
  • 1 msk matolja
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 5 msk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 dl dill, finhackad
  • 5 msk matolja
  • 50 g smör
  • 2 lagerblad

Gör så här

  1. Blötlägg riset i 1,5 liter saltvatten (3 msk salt) dagen innan tillagning.
  2. Skala bondbönorna och dela i fyra delar.
  3. Lammfilén putsas från allt fett och delas i fyra delar.
  4. Blanda mald saffran i ½ dl kokande vatten och ställ åt sidan.
  5. Ställ kastrullen på hög värme och häll i 1 msk matolja, lägg i den hackade löken och låt den fräsa, lägg köttet i kastrullen och låt den fräsa i 5 minuter, häll sedan i 8 dl vatten, lägg i den skalade moroten och hackade sellerin, låt koka i 10 minuter till.
  6. Tillsätt salt, svartpeppar, lagerblad och 1 tsk blötlagd saffran och låt puttra i 45 minuter på medelhög värme tills köttet är mört.
  7. Fyll en ny kastrull med vatten, sätt den på spisen, lägg först i bondbönor (2-3 minuter innan riset) och låt koka. Tillsätt det urvattnade riset och låt det koka ihop ytterligare 5-7 minuter på hög värme.
  8. Sila riset och bondbönor och skölj med kallt vatten och låt stå några minuter så att allt vattnet rinner ur.
  9. Ställ samma kastrull på spisen och häll i 1 msk matolja och låt värmas ett par minuter finhacka den färska dillen under tiden.
  10. Sänk värmen och lägg ett lager ris med bondbönor och ett lager dill. Lägg smöret på toppen av riset och lägg på kastrullens lock med en handduk emellan och låt stå på låg värme i 15-20 minuter.
  11. Nu är både riset och lammköttet färdigt. Servera riset på en tallrik och dekorera med saffran. Ta fram en skål och lägg först i lammköttet och sila sedan såsen över.