Torskrygg med sötpotatispuré

Torskrygg med sötpotatispuré
Foto: TV4

Torskrygg med sötpotatispuré

Av: Pontus - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

Torskrygg på en spegel av beurre blanc med sötpotatispuré och bladspenat

Dryckestips från Robert
Bourgogne Chardonnay (nr 92094). Passar utmärkt till denna smöriga rätt, då vinets smak håller fatkaraktär och inslag av brynt smör.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Beurre blanc

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2-3 persiljestjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 msk vispgrädde
  • 100 g smör, rumstempererat
  • salt
  • peppar

Sötpotatispuré

  • 1 sötpotatis
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 1 sötpotatis
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar

Smörslungad bladspenat

  • En påse bladspenat
  • 50 g smör

Smörstekt torskrygg

  • 800 g torskrygg
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm flingsalt
  • 100-200 g smör
  • 12 delikatesspotatisar

Gör så här

  1. Hacka schalottenlöken fint.
  2. Lägg ner alla ingredienser utom grädden och smöret i en kastrull.
  3. Koka upp och reducera till några matskedar vätska återstår.
  4. Sila av vätskan, skölj ur kastrullen och häll tillbaka vätskan.
  5. Häll i grädden, koka upp. Ta kastrullen från plattan, rör ned smöret klickvis under vispning. Smaka av med salt och peppar.

Sötpotatispuré

  1. Skala sötpotatisen och skär den i mindre, lika stora, delar och lägg de i en kastrull.
  2. Häll grädde över bitarna tills de är täcka och koka sötpotatisen mjuk.
  3. Sila av grädden, spara den. Kör potatisen med stavmixer till slät purékonsistens, späd med kokgrädden vid behov. Smaka av med salt och peppar.

Smörslungad bladspenat

  1. Skölj bladspenaten och smält smöret. Vänd runt bladspenaten i det smälta smöret precis innan servering.

Smörstekt torskrygg

  1. Skär fisken i portionsbitar och smörj in fiskbitarna med olivolja.
  2. Värm en torr teflonstekpanna och lägg i flingsaltet och fisken.
  3. Låt steka tills undersidan fått en gyllene stekyta.
  4. Vänd fiskbitarna, lägg i smöret. Ös fisken konstant med det brynta smöret tills fisken uppnått önskad stekgrad, ca 2-4 min.
  5. Koka potatisen i saltat vatten.
  6. Lägg upp beurre blanc på tallrikar och lägg den smörstekta torsken och några potatisar på såsen.
  7. Spritsa en boll av sötpotatispuré bredvid och lägg upp en liten hög av smörslungad bladspenat.