Rustik ensemble på kalvfärsbiffar av fjällko

45 min
4
kalvfärsbiffar
Foto: tv4

Kalvfärsbiffar som serveras med nyskördade tillbehör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Divyas alternativ
Nakenhavrebiffar 4 portioner Tid: 15min + 15min
Ingredienser
250g Zucchini
140g nakenhavreflingor
90g blötlagd hel nakenhavre
2 ägg från hedemorahöns
25g lagrad vitmögelfårost
Valfri mängd färska kryddor. Mynta, morotsblast, basilika, dill, rosmarin.
Havssalt, svartpeppar
Kallpressad rapsolja att steka i

Tillagning
1. Riv zuccinin med ett rivjärn, bred ut den rivna zuccinin på halva delen av en ren kökshanduk. Vik över den andra halvan och platta till.
2. Finhacka morotsblasten och hacka övriga färska kryddor. Blanda tillsammans med havssalt, nymalen svartpeppar och äggen i en bunke.
3. Vänta ca 30min tills zuccinin är ordentligt urvattnad. Pressa ur den sista vätskan ur zuccinin och blanda väl tillsammans med ägg och kryddor i bunken.
4. Värm rapsolja i en stekpanna av lättviktsgjutjärn. Forma biffar på 50-60g och stek på mycket svag värme i ca 15min.

Tillagning för blötlagd nakenhavre
Lägg nakenhavren i ett vattenbad i en bunke. Skölj nakenhavren och byt vatten morgon och kväll under två dygn.

15 april 2014
Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 800 g nyskördad broccoli
  • 200 g nyskördade valfria gröna blad
  • 200 g blötlagd nakenhavre
  • 200 g svensk hummus (se recept nedan)
  • 100 g chutney (se recept nedan)
  • 100 g vitmögelfårost
  • 100 g blåmögelfårost
  • 7 klyftor vitlök
  • 4 små tomater
  • 1 äpple
  • 1 färsk chilifrukt
  • rapsolja

Kalvfärsbiffar

  • 500 g kalvfärs av fjällko
  • 100 g gul lök och rödlök
  • 50 g nakenhavreflingor
  • 25 g färska örter
  • 2 ägg
  • nymald torkad chili
  • havssalt och nymald peppar

Svensk hummus

  • 200 g torkade, svenska gula ärter
  • 4 klyftor vitlök
  • färska eller torkade örter
  • havssalt

Chutney

  • Diverse rotfrukter (t.ex. Kålrot, Majrova, Morot, Palsternacka, Rotselleri, Rädisa, Rättika, Rödbeta, Jordärtskocka)
  • svenska äpplen
  • svenska tomater
  • Olika sorters lök (t.ex. gul lök, röd lök, purjolök, vitlök)
  • Valfria färska kryddor (t.ex. citronmeliss, basilika, persilja, libbsticka, oregano, salvia, mynta)
  • svensk honung

Gör så här

  1. Broccoli
    Finhacka chili och 3 vitlöksklyftor. Hetta upp rapsoljan i panna av lättviktsgjutjärn och fräs den färska chilin tillsammans med vitlöken tills färgen är gyllene. Fördela den nyskördade broccolin och fräs hastigt i pannan.
  2. Kalvfärsbiffar
    Blanda alla ingredienser, forma till biffar av önskad storlek och stek på låg värme i rapsolja i panna av lättviktsgjutjärn tills biffarna är genomstekta.
  3. Svensk hummus
    Lägg de svenska gula ärterna i rikligt med vatten över natten. Koka dem därefter tills de är lagom mjuka för att äta. Häll av vattnet och lägg över de kokade ärterna i en bunke. Använd en stavmixer och mixa med önskad mängd rapsolja, färska örter samt havssalt. Smaka av under tiden. Ju mer rapsolja, desto krämigare hummus.
  4. Chutney
    Till en knytnäve rotfrukter, äpplen, tomater eller lök så blanda i en matsked honung. Valfria proportioner av rotfrukter, äpplen, tomater, lök och kryddor. Chutney tillagas av de färska varorna som man får över och för tillfället inte hinner äta upp. Meningen med valfria proportioner är att den ska få en unik smak varje gång.
  5. Finhacka alla ingredienser och koka dem mycket långsamt med liten mängd vatten i en gryta. Har ingredienserna fortfarande sin ursprungliga form när vattnet i grytan är slut, så fyll på med mer vatten och fortsätt den långsamma kokningen tills chutneyn liknar en homogen smet.
  6. Blötlagd nakenhavre
    Lägg nakenhavren i ett vattenbad i en bunke. Skölj nakenhavren och byt vatten morgon och kväll under två dygn. Servera ihop med gröna blad, tomathalvor, vitmögelfårost och blåmögelfårost.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept