Portvinsbräserad kycklingfilé

Portvinsbräserad kycklingfilé
Foto: Tv4

Du behöver

  • 4 st kycklingfiléer
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ljus senap
  • 4 st stora skivor lufttorkad skinka eller rökt skinka
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl portvin
  • 2 msk soja
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 125 g smör
  • Steksnöre

Rotselleripuré

  • 500 g rotselleri
  • 4-5 st potatisar
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl grädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2 st stora morötter eller gärna babymorötter
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Kyckling
    Skär upp kycklingfilén på längden, vik ut och platta till en schnitzel. Krydda med vitpeppar och stryk ut cirka 1 tsk senap på varje schnitzel. 
  2. Lägg en skiva skinka på varje kyckling och rulla ihop dem. Knyt ihop med snöre så att de håller ihop. 
  3. Blanda mjöl, paprika och salt på ett fat och rulla kycklingen i blandningen. 
  4. Bryn kycklingen i smöret i en panna med lock tills de fått fin färg. 
  5. Slå på vin, soja och fond och bräsera sakta under lock i 10-12 minuter.
  6. Lyft upp kycklingen och linda in i folie så att de håller sig varma.
  7. Koka ihop vinskyn så att det blir kvar ca 1 ½ dl.
  8. Vispa i smöret till en simmig sås.
  9. Tag bort snöret från kycklingen och skär i tjocka skivor.
  10. Rotselleripuré
    Skala selleri och potatisen, skär i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. Pressa eller mosa och vispa i grädde och smör. Smaka av med salt och vitpeppar
  11. Smörglaserade morötter
    Skär morötterna i klyftformade bitar och koka 3-5 minuter i lättsaltat vatten. Vid servering värms och glaseras morötterna i smält smör.
  12. Fördela rotselleripurén i mitten på tallriken. Slå såsen som en spegel runt och placera ut kyckling och morötter runt om.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept