Renytterfilé med jordärtskockspuré

60 min
4
Renytterfilé med jordärtskockspuré
Foto: Tv4

Renytterfilé med jordärtskockspuré, king oyster svamp, bakade smålökar, rostad potatis och timjansky.

Vintips från Peter
Chateau de Seguin Bordeaux Superieur, nr 3958, 89 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


21 maj 2012
Visa mer
60 min
4

Du behöver

Renytterfilé

  • 800 g renytterfilé
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kvist timjan

Jordärtskockspuré

  • 500 g jordärtskocka
  • 0,5 l vispgrädde
  • 1 cl vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Bakade smålökar

  • 16 st små lökar
  • 5 msk olivolja
  • 2 krm salt

King oyster svamp

  • 2 st king oyster svamp
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Rostad potatis

  • 8-10 st potatisar
  • 1 dl olivolja
  • 5 krm timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Timjansky

  • 1 dl socker
  • 1 dl balsamicovinäger
  • 0,5 flaska rött vin
  • 3 dl vatten
  • 2 kvistar timjan
  • 0,5 dl kalvfond
  • 2 st vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Renytterfilé
    Värm ugnen till 100 grader. Putsa köttet och bryn i en stekpanna med salt, peppar och en kvist timjan.
  2. Ställ in i ugnen med köttermometer i och tag ut vid 54 grader.
  3. Rulla in köttet i aluminiumfolie och låt vila i 20 minuter. Skär sedan upp och servera.
  4. Jordärtskockspuré
    Skala och dela jordärtskockorna och koka upp de i grädden.
  5. Koka till de är mjuka ca 15 minuter. Mixa jordärtskockorna med hälften av grädden.
  6. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar.
  7. Bakade smålökar
    Värm ugnen till 175 grader. Gnid in lökarna med oljan och salt. Lägg in i ugnen i cirka 30 minuter.
  8. Tag ut och skär av roten sen kan man pressa ut löken ur skalet.
  9. King oyster svamp
    Dela och stek svampen i smör. Salta och peppar.
  10. Rostad potatis
    Värm ugnen till 200 grader. Skölj potatisen och skiva dem i 1 cm tjocka skivor.
  11. Lägg på en plåt och häll över oljan, timjan, salt och peppar.
  12. Ställ in i ugnen i 20 minuter.
  13. Timjansky
    Värm sockret i en panna och häll i balsamicovinäger, rödvinet, vattnet, kalvfonden, timjan och vitlök.
  14. Koka i 30 minuter på svag värme, red med maizena om den känns för tunn och sila skyn innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept