Lågtempererat högrev med potatis- och morotsterrin

6-8 h
4
Lågtempererat högrev
Foto: tv4

Rödvinskokt högrev serveras med potatis- och morotskaka, Lisbeths rödvinssås och gräddig rödlök.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Doppio Passo Primitivo 2012 präglas av fruktig doft med en viss komplexitet. Smaken är generöst fruktig med inslag av plommonsylt, mörka körsbär, lakrits och fatig vanilj. Ett balanserat vin med mjuka tanniner som passar utmärkt till denna rätt av högrev.
Art.nr: 3204 Ursprung: Italien



14 maj 2014
Visa mer
6-8 h
4

Du behöver

Högrev

  • 1 kg högrev
  • 0,5 flaska rödvin
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Potatis- och morotsterrin

  • 16-18 potatisar (ca 2 kg)
  • 3 stora morötter
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar

Gräddig rödlök

  • 3 mellanstora rödlökar
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl grädde

Lisbeths rödvinssås

  • 1 gul lök, medelstor
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 dl rött vin
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 rosmarinkvist, liten
  • 1 msk maizena (blandas med lite kallt vatten)
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Högrev
    Förbereds 7-8 timmar före måltid. Ugn 110 grader.
  2. Högreven saltas och peppras.
  3. Lägg högreven med rödvinet i en ugnssäker form med lock eller gjutjärnsgryta. Placera grytan i nedre delen av ugnen. Vänd köttet efter halva tiden. Köttet ska falla sönder då det är färdigt. Låt köttet vila.
  4. Potatis- och morotsterrin
    Skala potatis och morötter som sedan skivas tunt, morötter skivas gärna på längden med osthyvel. Blanda den tunt skivade potatisen och morötterna i en stor bunke. Häll i rapsolja, grönsaksfond, salt och peppar.
  5. Kläd en avlång sockerkaksform som rymmer 2 liter med ett smörpapper. Blanda allt noga, lägg potatis- och morotsskivorna lager på lager i formen, pressa hårt.
  6. Ugn 200 grader, 1-1,5 timme. Känn med potatissticka. Då terrinen är färdig lägger man en press ovanpå och låter den svalna. Terrinen kan med fördel svalna ordentligt, lättare att steka potatisen utan att den faller isär om den är avsvalnad.
  7. Gräddig rödlök
    Skär tunna skivor av rödlöken och häll på rödvinsvinäger så det täcker över löken. Rödlöken kan stå i kylskåp några timmar och marinera.
  8. Koka grädden försiktigt i en kastrull och reducera grädden till hälften, låt den kallna. Färdigställs senare.
  9. Lisbeths rödvinssås
    Grovhacka gul lök och vitlök, lägg i en kastrull.
  10. Tillsätt rödvin, kalvfond, socker och rosmarinkvist.
  11. Reducera tills det återstår ca 3 dl, sila av löken.
  12. Red såsen med maizena utrörd i lite kallt vatten.
  13. Runda av med smör, och smaka av med salt och peppar.
  14. Strax innan huvudrätten serveras
    Lägg smörpapper på en ugnsplåt. Skär högreven i portionsskivor och lägg den på ugnsplåten.
  15. Skär potatisterrinen i 3-4 cm tjocka skivor, stek potatissidorna i stekpanna så de får vacker färg, lägg potatisen på ugnsplåten tillsammans med köttet. Värm högreven och potatisterrinen i ugn, 150 grader i 15 min eller tills de är varma.
  16. Under tiden köttet och potatisen är i ugnen så färdigställs den gräddiga rödlöken, värm upp grädden och krama ur rödvinsvinägern från rödlöken och blanda rödlöken i grädden. Lägg upp kött, potatisterrin, gräddiga rödlöken och rödvinssåsen på varma tallrikar och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept