Vetlingekyckling ballotine

2,5 h
4
Vetlingekyckling ballotine
Foto: tv4

Vetlingekyckling ballotine är kyckling fylld med fläskfärs. Serveras med pressad potatis och rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

28 april 2014
Visa mer
2,5 h
4

Du behöver

Fyllningsfärs

  • 400 g fläskfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 3 schalottenlökar
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 burk gröna oliver (350 g)
  • 1 burk kronärtskockshjärtan (415 g)
  • 0,5 dl vit vermouth
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron
  • ca 0,5 tsk salt
  • ca 0,5 tsk vitpeppar, mald
  • 1 ägg

Kyckling

  • 1 stor kyckling
  • 25 g smör, smält
  • 2 msk olivolja, att smörja plåten med
  • 0,5 tsk salt
  • med vitpepparkvarnen

Sås

  • 2 dl rödvin
  • 2 lagerblad
  • 1 msk soja
  • 1 msk maizena
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 8 vitpepparkorn
  • vatten

Gör så här

  1. Färsen
    Hacka schalottenlökarna, skär kronärtskockshjärtana i bitar.
  2. Blanda ströbröd, timjan, rosmarin, peppar och salt med färsen.
  3. Blanda ned schalottenlök. Pressa vitlöksklyftan, blanda ned den. Knäck ägget, blanda ned det.
  4. Skala citronen tunt, hacka de gula skalen och blanda ned lite av dem.
  5. Blanda ned vermouthskvätten, kronärtskocksbitarna och oliverna. Se till att smeten är någorlunda jämn i konsistensen.
  6. Kycklingen
    Bena ur kycklingen från ryggen med en skarp kniv, akta så att skinnet inte får hål i sig. Ta bort lårben och övre vingben, liksom nyckelbenet. Sy ihop ryggsnittet och halsen.
  7. Fyll kycklingen löst med färsen. Sy ihop gumpen.
  8. Pensla skinnet med avsvalnat smält smör eller flytande margarin. Eventuellt salta och peppra på ytan. Lägg kycklingen på en skärbräda i kylen i väntan på stekning.
  9. Såsen
    Lägg skrovet i en tryckkokare/kastrull med lagerbladen och oreganokvistarna samt hel vitpeppar i tryckkokaren. Tillsätt en skvätt citronsaft.
  10. Tillsätt vatten så att det täcker. Låt koka ca 15 minuter.
  11. När buljongen är klar, sila av skrov och kryddor, tillsätt rödvinet, en skvätt soja och buljongtärningen. Koka ned till ca 4 dl.
  12. Stekningen
    Sätt ugnen på 220 grader.
  13. Lägg kycklingen på en oljad plåt och sätt in den lågt i ugnen. Byt till enbart undervärme efter 30 minuter.
  14. Täck över med folie om den verkar bli för mörk. Låt stå en timme till. Ta ut och låt vila lite.
  15. Servering
    Lägg upp kycklingen på ett stort fat med exempelvis lite ruccolasallad runt. Värm såsen, rör ned maizenan så att den tjocknar lite. Servera med pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept