Mandeldoftande äppelpaj

Mandeldoftande äppelpaj
Foto: TV4

Mandeldoftande äppelpaj

Av: Pär - Leksand

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Mandeldoftande äppelpaj där glassen är picken över i:et.

Vintips från Pär
Vin Chateau Fontebride (nr 4113)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Ljuvlig vaniljglass

  • 4 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl standardmjölk
  • 1,25 dl grädde

Äppelpaj

  • 2 äpplen
  • 1 limefrukt
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 75 g vit bakchoklad, grovhackad

Gör så här

Ljuvlig vaniljglass

  1. Vispa äggulorna och socker tills äggulorna blir nästan vita. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet med en sked.
  2. Värm mjölken, tillsammans med vaniljen samt den urskrapade stången, tills den börjar sjuda. Ta av kastrullen med mjölk från plattan.
  3. Vispa ned grädden i ägg/sockerblandningen och häll ned den i den varma mjölken under omrörning.
  4. Värm blandningen i vattenbad under ständig omrörning till 85 grader. Låt blandningen svalna till kylskåpstemperatur.
  5. Kör blandningen i glassmaskin enl. maskinens anvisningar, cirka 30-45 minuter.

Äppelpaj

  1. Skala och kärna ur äpplet, skär i tärningar lägg i en skål pressa över saften från limefrukten, blanda och låt stå tills pajdegen är färdig.
  2. Skiva ned smöret i mjölet och riv ned mandelmassan, blanda väl till en deg. Låt vila i kylskåp 30 minuter.
  3. Fördela äppletärningarna i en smörad ugnssäker form. Kläm eller kavla ut degen till ett täcke som läggs över äpplena.
  4. Grädda pajen i 200 grader i 20 minuter.
  5. Grovhacka den vita chokladen ofördela den över pajen grädda ytterligare cirka 5 minuter eller tills chokladen är gyllenbrun.
  6. Låt pajen vila i rumstemperatur i cirka 20 minuter. Servera därefter med glassen och en kvist citronmeliss.