Mandeldoftande äppelpaj

Mandeldoftande äppelpaj
Foto: TV4

Mandeldoftande äppelpaj där glassen är picken över i:et.

Vintips från Pär
Vin Chateau Fontebride (nr 4113)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


10 april 2013
Visa mer
4

Du behöver

Ljuvlig vaniljglass

  • 4 st äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl standardmjölk
  • 1,25 dl grädde

Äppelpaj

  • 2 st äpplen
  • 1 st limefrukt
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 100 g riven mandelmassa
  • 75 g grovhackad vit choklad

Gör så här

  1. Ljuvlig vaniljglass
    Vispa äggulorna och socker tills äggulorna blir nästan vita. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet med en sked. 
  2. Värm mjölken, tillsammans med vaniljen samt den urskrapade stången, tills den börjar sjuda. Ta av kastrullen med mjölk från plattan.
  3. Vispa ned grädden i ägg/sockerblandningen och häll ned den i den varma mjölken under omrörning.
  4. Värm blandningen i vattenbad under ständig omrörning till 85 grader. Låt blandningen svalna till kylskåpstemperatur.
  5. Kör blandningen i glassmaskin enl. maskinens anvisningar, cirka 30-45 minuter.
  6. Äppelpaj
    Skala och kärna ur äpplet, skär i tärningar lägg i en skål pressa över saften från limefrukten, blanda och låt stå tills pajdegen är färdig.
  7. Skiva ned smöret i mjölet och riv ned mandelmassan, blanda väl till en deg. Låt vila i kylskåp 30 minuter.
  8. Fördela äppletärningarna i en smörad ugnssäker form. Kläm eller kavla ut degen till ett täcke som läggs över äpplena.
  9. Grädda pajen i 200 grader i 20 minuter.
  10. Grovhacka den vita chokladen ofördela den över pajen grädda ytterligare cirka 5 minuter eller tills chokladen är gyllenbrun.
  11. Låt pajen vila i rumstemperatur i cirka 20 minuter. Servera därefter med glassen och en kvist citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept