Kryddkokt rabarber med rabarbercurd och rabarberglass

1 h + frystid
4
Kryddkokt rabarber med rabarbercurd och rabarberglass
Foto: TV4

Älskar du rabarber? Spana in denna rabarberfest! Kardemummadoftande rabarber serveras med rabarbercurd och rabarberglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 oktober 2014
Visa mer
1 h + frystid
4

Du behöver

Kryddlag

  • 6 hela kardemummakapslar
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 citron, saft av
  • 8 rabarberstavar, skurna

Rabarbercurd

  • 2 dl hemkokt rabarbersaft
  • 1 citron, saft och rivet skal av
  • 2 msk socker
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Rabarberglass

  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 hel vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • hemkokt rabarbersylt

Gör så här

  1. Kryddkokta rabarber
    Häll i alla ingredienser utom rabarberstavarna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
  2. Lägg rabarberna i en ugnsfast form och slå över den kokande lagen. Lagen ska täcka rabarberna. Täck rabarberna med folie och låt stå i rumstemperatur en timme till rabarberna blivit mjuka. Innan servering är det gott att köra in dem på 225 grader i 5 min så de blir lite ljumna.
  3. Rabarbercurd
    Häll rabarbersaft, det rivna citronskalet, citronsaften och sockret i en kastrull och låt sjuda i 5 min utan lock.
  4. Knäck och vispa ihop äggen i en bunke. Klicka i smöret i saftblandningen. När smöret smält ner så häll i äggblandningen i saftblandningen under vispning. Smaka av så den är tillräckligt söt/sur, om inte tillsätt lite socker eller citron.
  5. När blandningen fått en krämig konsistens är den färdig och kan ställas svalt.
  6. Rabarberglass
    Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg både stång och fröna i kastrullen. Koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
  7. Vispa äggulor och socker poröst. Häll äggulorna i grädden/mjölken och låt sjuda, absolut inte koka, i ca 10 min. Rör hela tiden då det lätt bränner.
  8. När smeten tjocknat häll upp den i en bunke och låt svalna så den blir riktigt kylskåpskall. När den svalnat kan du hälla smeten i en glassmaskin. När glassen fått krämig konsistens häll vänd ner rabarbersylten och därefter frys in den.
  9. Servera allt med kanderade mandlar eller nötkross.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept