Kokt sparris, hollandaise och knaperstekt sidfläsk

20 min
4
Kokt sparris, hollandaise och knaperstekt sidfläsk
Foto: TV4

Enkel förrätt med sparris, knaprigt sidfläsk, rostade hasselnötter och hemgjord hollandaisesås. LCHF!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 oktober 2014
Visa mer
20 min
4

Du behöver

Hollandaisesås

  • 250 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 citron, saften
  • 0,5 krm salt, efter smak
  • 0,5 krm vitpeppar, efter smak
  • 0,5 krm cayennepeppar, efter smak

Sparris

  • 2 buntar vit eller grön sparris
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 100 g sidfläsk
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 tsk matolja

Gör så här

  1. Skär sidfläsket i små tärningar och stek knaprigt. Lägg sidfläsket att svalna på en bit hushållspapper.
  2. Hacka hasselnötterna grovt och häll i en stekpanna och låt rostas. När de fått en gyllene färg, häll i oljan och strö över lite salt. Ta av nötterna från värmen och lägg även dem på ett hushållspapper.
  3. Sparris
    Koka upp en kastrull med vatten. Häll i salt och 25 g smör och lägg i sparrisen och koka dem tills de blir mjuka.
  4. Hollandaise
    Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Vispa ihop äggulor, citron och vinäger i en rostfri kastrull. Sätt kastrullen i ett varmt vattenbad (ca 95 grader) och vispa tills blandningen tjocknat något. Rör försiktigt ner det skirade smöret i äggblandningen, lite i taget.Vispa tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
  5. Servering
    Lägg upp sparrisen på ett fat och strö över nötter och sidfläsk. Häll upp såsen och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept