Smörstekt sockerkaka, hjortron och glass på brynt smör

koket.se
Smörstekt sockerkaka, hjortron och glass på brynt smör
Foto: TV4

Smörstekt sockerkaka, hjortron och glass på brynt smör

Av: Oscar - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 15 min

Stekt sockerkaka, glass smaksatt med brynt smör och hjortron.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Oscar - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Glass

  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 150 g smör
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,67 vaniljstång

Sockerkaka

  • 50 g smör, brynt
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 200 g hjortron, till servering

Gör så här

Glass med brynt smör

  1. Vispa äggulor och socker till en ljusgul fluffig smet. Ställ åt sidan. Bryn smöret på medelhög värme. Det tar ett tag, först kommer smöret börja småbubbla. Bubblorna kommer sedan bli större och större och smöret kommer bli brunt med små svarta prickar i.
  2. Häll det brynta smöret i äggblandningen, under omrörning.
  3. Värm upp mjölk, vaniljstång och socker till dess att sockret löst upp sig (koka inte). Häll sedan mjölken över ägg- och smörblandningen, under omrörning. Vispa väl. Slutligen häller du i grädden och vispar ytterligare en liten stund.
  4. Rör om och låt glassen stå i frysen i 5 timmar innan servering.

Sockerkaka

  1. Det brynta smöret får mysa med mjölken och vaniljstången i en varm kastrull.
  2. Äggen och sockret elvispas ordentligt och luftigt och sedan vänds mjölet, bakpulvret och saltet försiktigt i med en slickepott.
  3. Grädda i ugn i ca 45 min på 175 grader. Ta ut och låt vila.