Röding, mandelpotatispuré och bakad spetskål

koket.se
Röding, mandelpotatispuré och bakad spetskål
Foto: tv4

Röding, mandelpotatispuré och bakad spetskål

Av: Oscar - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

45 min

Ugnsstekt röding med potatispuré med brynt smör och ugnsbakad spetskål med citron.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Oscar - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g röding med skinn
  • 800 g mandelpotatis
  • 2 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 100 g smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • färska örter (efter smak)
  • 1 spetskål
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 citron

Gör så här

  1. Dela upp rödingen i portionsbitar och låt vila.
  2. Tvätta potatisen noga och skala sedan men spara skalet i en kastrull.
  3. Bryn smöret.
  4. Häll ner grädden och mjölken i kastrullen med det sparade skalet och värm på det lite grann, låt sedan stå och vila (vätskan drar ur all god potatissmak ur skalet.)
  5. Koka försiktigt potatisen mjuk och använd sedan en potatispress för att mosa potatisen. När potatisen är pressad tillsätter man det brynta smöret, grädden och mjölken. Rör runt lite grann sedan får purén gå igenom en sil för att få bort även de minsta klumparna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer brynt smör.
  6. Rödingen steks snabbt på skinnsidan och får sedan gå klart i ugnen till ca 52 grader.
  7. Klyfta spetskålen och pensla med olivolja, citron, salt och peppar och baka den sedan långsamt i ugnen på 125 grader.
  8. Toppa rätten med färska örter.