Örtrullad lammytterfilé med sellerimos och spännande vinsås

50-60 min
4
Örtrullad lammytterfilé med sellerimos och spännande vinsås
Foto: TV4

Rosastekt lammfilé med färska örter serveras med sellerimos samt en annorlunda röd- och portvinssås.

Dryck
Baron de Lay nr 2525 eller Cave de Tain nr 2815 eller Langhe Nebbiolo Fontanfreda nr 22300
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 oktober 2014
Visa mer
50-60 min
4

Du behöver

Spännande sås

  • ca 0,5 dl socker
  • 2-3 schalottenlökar, finhackade
  • 4 dl rödvin
  • 2 dl portvin
  • 1,5 dl grädde
  • 1 msk kycklingbuljong
  • 25 g smör, att blanka av såsen
  • 1 krm salt, smaka av
  • 0,5 krm peppar, smaka av
  • ev. lite redning för att få såskonsistens

Sellerimos

  • 600 g potatis, gärna blandat fast och mjölig
  • 400 g rotselleri, delas i mindre bitar
  • 1 tsk salt, i kokvattnet
  • 40 g smör, rumsvarmt eller smält
  • ca 1 dl vispgrädde, till din egen önskade konsistens
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar

Lammfilé

  • 4 lammytterfiléer, ca 130-150 g/st)
  • valfria torkade eller färska örter, ca 1 till 2 msk av varje och minst tre olika
  • 1 krm salt, per filé
  • 0,5 krm peppar, per filé
  • 8 gröna sparrisar, lättkokta

Gör så här

  1. Börja med såsen:
    Häll sockret i en tjockbottnad kastrull, smält så det börjar karamelliseras. Häll i schalottenlöken och låt det brynas en kort stund. Häll i rödvin och portvin och koka ner tills ca 3 dl återstår. Häll därefter i grädden och kycklingbuljongen. Reducera en aning, Smaka! Red ev av såsen. Blanka av med smör och håll varm.
  2. Lammfilén:
    Bryn filéerna runt om. Salta och peppra. Rulla dem i din örtblandning. Lägg dem i en ugnseldfastform och stick in en termometer i den största filén och ställ den på 58 (max 60 grader) i 100 graders uppvärmd ugn. Tar ca 35 min. När du tar ut dem, vira dem i folie att vila minst fem minuter.
  3. Sellerimos:
    Kok potatis och selleri tillsammans i saltat vatten, dela dem gärna i mindre bitar. Häll av vattnet och ånga av. Lägg i smör och rumstempererad grädde, lite i taget, och stompa moset till önskad konsistens. Salta och peppra och håll varmt.
  4. Uppläggning på varma tallrikar:
    Lägg upp sellerimoset, gärna lite grönt på, typ persilja. Skär filén i skivor, ca 5 mm, och arrangera snyggt. Ta en liten skål till varje portion och häll i såsen, placera en på varje tallrik. Glöm inte sparrisen. Servera genast!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept