Lax- och kräfttartar

30-40 min
4
Lax- och kräfttartar
Foto: TV4
30-40 min
4

Du behöver

Lax- och kräfttartar

  • 500 g skinn- och benfri lax
  • 1 st burk (385g) kräftstjärtar i lag
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 msk smör

Potatismos med rostad schalottenlök

  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Saffransås

  • 0,5 st kuvert saffran
  • 1,25 dl torrt vitt vin
  • 0,25 dl vatten
  • 0,75 st fiskbuljongtärning
  • 1 dl crème fraiche
  • 200 g sockerärter och vattenkrasse eller späda salladsskott

Gör så här

  1. Lax- och kräfttartar
    Skär lax och avrunna kräftstjärtar i små tärningar. Blanda med salt, peppar, dill och gräslök.
  2. Forma därefter fyra puckar av lax- och kräftröran med händerna. Stek dem i smör ca 1-2 minuter på varje sida.
  3. Potatismos med rostad schalottenlök
    Skala och koka potatisen. Skala och hacka schalottenlöken fint och fräs den i smöret och låt den bli lite lätt brynt. 
  4. Tillsätt mjölken och låt den bli varm. Häll av vattnet på potatisen, låt den ånga av.
  5. Stöt sönder potatisen och späd med den varma mjölken med löken. Smaka av med salt och peppar.
  6. Saffransås
    Stöt saffranet fint och blanda med vin, vatten och buljongtärning. Låt koka ihop tills ca 1 dl återstår. Vispa ner crème fraiche och koka någon minut.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept