Konjaksflamberad coeur de filet med pepparsås och hasselbackspotatis

Mikael - Stockholm2
Foto: TV4

Konjaksflamberad coeur de filet med pepparsås och hasselbackspotatis

Av: Micke - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

2 h

Konjaksflamberad coeur de filet med pepparsås och hasselbackspotatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
**
Mikaels drycktips**
2258 Taurasi Fatica Contadina, Kampanien, Italien 150:-

"Ett kryddigt vin med nyanserad, utvecklad smak. Vinets smaker av fat, torkad frukt och salvia möter fint de kraftiga smakerna från oxfilén samt kryddigheten i såsen."

Ingredienser

portioner

Pepparsås

  • 5 dl vispgrädde
  • 2,5 msk grönpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 dl koncentrerad oxfond
  • 1 dl cognac
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk kalvfond
  • salt
  • maizenaredning

Cognacsflamberad Oxfilé

  • 1,2 kg oxfilé (hängmörad, mittbiten)
  • 3 msk grönpeppar
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk rosépeppar
  • matolja
  • 1 dl cognac
  • salt
  • smör

Hasselbackspotatis

  • 8 fasta potatisar
  • 1 dl ströbröd
  • 100 g smör, smält
  • flingsalt

Gör så här

Pepparsås

  1. Stöt samman all peppar i en mortel.
  2. Lös den koncentrerade köttfonden i en kastrull tillsammans med grädden och pepparblandningen på svag värme. Tillsätt soja och cognac. Låt såsen sjuda på svag värme i ca 30 min.
  3. Smaka av med salt och kalvfond samt använd skyn från flamberingen. Toppred eventuellt med lite maizena. Var försiktig då det tjocknar snabbt.

Cognacsflamberad Oxfilé

  1. Skär köttet i fyra delar och låt det ligga framme tills det blir nästan rumstempererat. Stöt all peppar i en mortel. Rulla sidorna på filén först i olja därefter i pepparblandningen.
  2. Hetta upp stekpannan med smör och olja, stek 4-6 minuter på vardera sidan beroende på köttets tjocklek. Häll över cognacen och tänd på. Ta upp köttet och låt det vila 10 minuter under ett folietäcke.
  3. Ta vara på skyn som skall användas till såsen. Observera, tänd ej på cognacen då pannan är under fläkten.

Hasselbackspotatis

  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor men ej helt igenom. Sätt dessa i ugnen på 225 grader i 45 minuter. Pensla potatisen då och då med det smälta smöret. När 15 minuter återstår lägg på flingsalt samt ströbröd.