Oxfilé med potatisbakelse och två såser

3 h
4
oxfilé med potatisbakelse
Foto: tv4

Lyxmiddag med oxfilé, potatisbakelse och både rödvinssås och kantarellsås. Glöm inte att börja med potatisbakelsen, den tar längst tid att göra.

I detta recept så är det potatisbakelsen som tar tid. Den kan göras dagen innan.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 mars 2014
Visa mer
3 h
4

Du behöver

  • 800 g oxfilé

Kantarellsås

  • 3 dl kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk soja
  • peppar

Rödvins- och chokladsås

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl rödvin
  • 0,5 ruta mörk choklad, 70 %
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk färsk timjan
  • 0,5 tsk maizena
  • 2 dl grädde

Potatisbakelse

  • 4 bakpotatisar
  • 1 msk maizenamjöl
  • 200 g parmesan
  • 2 msk färsk basilika, hackad
  • 1 tsk färsk timjan
  • 250 g pancetta
  • salt och peppar

Tillbehör

  • 1 knippe färsk sparris
  • 20 små tomater
  • gelé

Gör så här

  1. Kantarellsås
    Stek kantarellerna i smör tills de får färg.
  2. Häll på grädde, soja och peppar och låt det koka upp i ett par minuter. Man kan göra en redning om man så önskar.
  3. Rödvins- och chokladsås
    Stek upp lök och vitlök i smör, tills löken mjuknat och utan att få färg.
  4. Häll sedan på vin, kalvbuljong, lagerblad, salt o peppar. Reducera till hälften och sila av. Lägg sedan i choklad, grädde, maizena och värm upp.
  5. Potatisbakelse
    Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Täck botten av en avlång form med pancettan så att det hänger på utsidan, så att du sedan kan vika detta över potatisbakelserna som ett lock.
  7. Skala och riv potatisen, pressa ur potatisen på vattnet. Riv parmesanen grovt, och blanda ihop den med potatisen. Blanda sedan ner basilika, timjan, maizena och salt o peppar.

  8. Pressa ner blandningen i en form, och vik över pancettan så att den täcker blandningen. För att få kakan att hålla ihop bättre, kan du lägga på en likadan form ovanpå med smörpapper emellan. Du kan även använda tex en sten som tyngd.
  9. Sätt den i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Efter detta bör den stå kallt i ca 2 timmar. Skär sedan upp den i skivor och värm i panna eller på grillen.
  10. Oxfilé
    Salta och peppra oxfilén ordentligt. Förstek oxfilén innan den läggs i ungen, det är bra om oxfilén är ca 20 grader då.
  11. Ugnen skall stå på 150 grader, när innertemperaturen på filén når 54 grader, ta ut den. Låt den vila ca 10 minuter, och skär sedan upp den i skivor.
  12. Garnityr
    Stek upp sparris och tomater i smör, och salta lite. Till detta välj en gelé som passar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept