Parmalindad lubb med potatis- och palsternackspuré

Parmalindad lubb med potatis- och palsternackspuré
Foto: TV4

Parmalindad lubb med potatis- och palsternackspuré

Av: Max - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Parmalindad lubb med potatis- och palsternackspuré samt rödvinsreducering serveras med varm tomatsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 4 skivor parmaskinka
  • 600 g lubbfilé

Rödvinsreduktion

  • 4,5 dl rött vin
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk rörsocker
  • 1,5 msk fond (förslagsvis kalvfond)
  • 75 g smör
  • 0,5 krm salt
  • svartpeppar

Potatis och palsternackapuré

  • 12 potatisar
  • 3 palsternackor
  • 50 g riktigt smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk havssalt
  • svartpeppar

Varm tomatsallad

  • 1 ask babyplommontomat
  • 1 kryddig korv
  • 1 mozzarellaost
  • 0,5 kruka basilika
  • 1 förp salladsmix (alt ruccola)
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citron, saft
  • En skvätt balsamvinäger
  • 1 tsk havssalt
  • svartpeppar

Gör så här

Fisk

  1. Skär filén i fyra lika stora och tjocka bitar och linda in bitarna i skinkan.
  2. Salta, peppra och pensla med olja. Stek cirka 1,5 min per sida i smör och lite olja.
  3. Släng ner filéerna i en ugnsform och stek klart på 125 grader tills innertemperaturen är cirka 50 grader (ungefär 10 min).

Rödvinsreduktion

  1. Koka upp allt och sjud sedan på låg värme tills smaken och konsistensen känns rätt (bör ta minst 30-45 min). Reduktionen går naturligtvis att smaksätta med andra kryddor om man så vill!
  2. Rör om lite då och då så den inte bränner.

Potatis- och palsternackapuré

  1. Koka potatisarna och palsternackorna tills de är mjuka.
  2. Pressa i en potatispress och blanda i smör, mjölk (helst varm), salt och peppar. Bäst blir det om man blandar med elvisp.

Varm tomatsallad

  1. Dela tomaterna på mitten. Lägg dem med köttsidan upp i en form och ringla över olivolja, salt och peppar.
  2. Skicka in formen i ugnen på 125 grader i cirka 20 minuter.
  3. Stek under tiden korven i en bättre skvätt olivolja i cirka 5 minuter och häll sedan över korvarna och oljan i en skål.
  4. Trasa sedan sönder mozzarellaosten och grovhacka basilikan.
  5. Häll slutligen över de varma tomaterna på ett serveringsfat tillsammans med mozzarellan, basilikan och salladen och lägg upp korven, stekoljan, citronsaft och skal, salt, peppar och en skvätt balsamvinäger.