Smörstekt fjärsingfilé med räksås

1 h
4
Smörstekt fjärsingfilé med räksås
Foto: TV4

Fjärsing med räksås som serveras med sparrispotatis i brynt smör och dill

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 september 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 600 g fjärsingfilé med skinn
  • 1 kg sparrispotatis
  • 400 g räkor (MSC-märkta)
  • 150 g smör
  • 1 knippe dill
  • 3 dl vitt vin
  • 0,75 dl gräslök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk salt
  • 1-2 tsk peppar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • smör och mjöl till redning

Gör så här

  1. Skölj fjärsingfiler i kallt vatten och torka av dem. Skala räkorna.
  2. Sås
    Finhacka schalottenlöken och fräs i smör, lägg i skalen från räkorna, slå på vin och 2 dl vatten. Koka 20 min, sila av och koka ner (reducera) ytterligare till ca 2 dl av fonden kvarstår. Slå på 2 dl grädde och koka ca 20 min.
  3. Gör en smörkula av smör och vetemjöl 50/50 och lägg i en liten kula. Börja med lite och fortsätt tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar, spä med mer grädde om såsen är för skarp. Lägg i gräslöken mot slutet.
  4. Koka sparrispotatisen, ca 15 min eller tills den känns bra, ställ undan.
  5. Lägg 1 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 1 tsk peppar på ett fat. Vänd fjärsingen i vetemjölet. Stek i smör på halvhög värme cirka 1,5 min på skinnsidan och sedan ca 1 min på andra sidan, fjärsing är ofta liten och tunn.
  6. Bryn 150 g smör och slå över potatisen. Finhacka lite dill och strö över potatisen. Lägg upp fisken och slå lite räksås över, lägg på några av de skalade räkorna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept