Enrisrökt regnbåge med rostade rotfrukter

Enrisrökt regnbåge med rostade rotfrukter
Foto: TV4

Enrisrökt regnbåge med rostade rotfrukter

Av: Mårten - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1h

En härlig blandning av färger och smaker som passar året om. Receptet räcker till fyra personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

rostade rotfrukter

  • 2 rödbetor
  • 2 gulbetor
  • 2 palsternackor
  • 1 persiljerot

Rökt regnbåge

  • 1 regnbåge [1 kg, hel och urtagen]
  • saltlake
  • 0,5 citron
  • havssalt

Saltlake

  • 2 l vatten
  • 4 dl salt utan jod
  • 3 msk strösocker

Turkisk yogurt - chili

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk thaisås
  • 30 g rucolasallad, grovhackad
  • salt (en nypa)

Fetaostsås

  • 1 förp fetaost
  • crème fraîche
  • svartpeppar (gärna grovmalen)
  • ev salt

Gör så här

  1. Mixa såserna och ställ i kylen medan du förbereder maten.
  2. Sätt ugnen på 220 grader. Skala morötter, palsternacka, rödlök och persiljerot.
  3. Skölj röd- och gulbetorna.
  4. Olja in rotfrukterna och lägg dem på en ugnsplåt.
  5. Salta och ställ sedan in plåten i ugnen.
  6. Låt stå cirka 30 -35 min.
  7. Blanda vattnet, saltet och sockret till saltlaken och lägg i regnbågen.
  8. Låt stå i kylen 6 timmar.
  9. Har man inte tid att lägga fisken i saltlaken så går det bra att torrsalta efter rökningen istället.
  10. Strö alspån och enris i röken och lägg sedan på fisken på gallret.
  11. Rök i cirka 20 minuter.
  12. Ta fisken ur röken och pressa över citron. Strö på lite havssalt vid serveringen.