Enrisrökt regnbåge med rostade rotfrukter

Enrisrökt regnbåge med rostade rotfrukter
Foto: TV4
1h
4

Du behöver

Rostade rotfrukter

  • 2 st rödbetor
  • 2 st gulbetor
  • 2 st palsternackor
  • 1 st persiljerot

Rökt regnbåge

  • 1 st regnbågslax (1 kg, hel och urtagen)
  • Saltlake
  • 0,5 st citron
  • havssalt

Saltlake

  • 2 l vatten
  • 4 dl salt (ej jod)
  • 3 msk socker

Turkisk yogurt - chili

  • 2 dl turkisk yogurt
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk thaisås
  • 1 st näve grovhackad ruccolasallad
  • En nypa salt

Fetaostsås

  • 1 pkt fetaost
  • crème fraiche
  • Svartpeppar, gärna grovmalen
  • ev salt

Gör så här

  1. Mixa såserna och ställ i kylen medan du förbereder maten.
  2. Sätt ugnen på 220 grader. Skala morötter, palsternacka, rödlök och persiljerot.
  3. Skölj röd- och gulbetorna.
  4. Olja in rotfrukterna och lägg dem på en ugnsplåt.
  5. Salta och ställ sedan in plåten i ugnen.
  6. Låt stå cirka 30 -35 min.
  7. Blanda vattnet, saltet och sockret till saltlaken och lägg i regnbågen.
  8. Låt stå i kylen 6 timmar.
  9. Har man inte tid att lägga fisken i saltlaken så går det bra att torrsalta efter rökningen istället.
  10. Strö alspån och enris i röken och lägg sedan på fisken på gallret.
  11. Rök i cirka 20 minuter.
  12. Ta fisken ur röken och pressa över citron. Strö på lite havssalt vid serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept