Lammfilé med gratinerat potatismos

Lammfilé med gratinerat potatismos
Foto: TV4

Lammfilé med gratinerat potatismos

Av: Märit - Öland

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h

Lammfilé med gratinerat potatismos serveras med rödvinssås och sparrisknyte.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Porcupine Ridge Merlot 22921, 99 kr.

Ingredienser

portioner

Lammfilé

  • 1 kg lammfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 msk smör, till stekning

Gratinerat potatismos

  • 10-12 potatisar
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm muskot
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 äggulor

Rödvinssås

  • 2 msk smör
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 1 krm vitpeppar, grovkrossad
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 2 dl rött vin
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Sparrisknyten

  • 2 knippen grön sparris
  • 1 tsk salt
  • 4 skivor parmaskinka
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 tsk solroskärnor

Gör så här

Lammfilé

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda lammfilén med salt och peppar. Stek den runt om i smöret. Stick in en stektermometer, och låt köttet stå i ugnen tills det har temperaturen 55-60 grader. Låt köttet vila 15 min innan det skärs upp.

Gratinerat potatismos

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och koka den mjuk.
  2. Mosa den med till exempel elvispen tillsammans med övriga ingredienser. Klicka eller spritsa upp i ugnsfasta portionsformar. Gratinera i ugnen ca 10 minuter.

Rödvinssås

  1. Smält 1 msk smör i en kastrull (spara 1 msk till slutet). Fräs lök, peppar och tomatpuré i 2-3 min. Pudra över mjölet och blanda ihop. Häll i det kalla vattnet och låt allt koka upp.
  2. Tillsätt buljongtärning, soja och vin. Låt såsen koka i ca 20 min tills endast 4 dl återstår.
  3. Häll upp såsen i ett litermått, skölj ur kastrullen, häll tillbaka såsen genom en sil för att få bort lökbitarna. Smaksätt med finmalt peppar. Drag kastrullen av värmen och vispa ned 1 msk smör.

Sparrisknyten

  1. Skär av de hårda stjälkarna på sparrisen. Koka i 3 min i lättsaltet vatten.
  2. Dela sparrisen i fyra knippen, linda en skiva skinka kring varje knippe. Lägg upp dem på tallrikarna och ringla över lite olivolja, samt strö över flingsalt och solrosfrön.