Hjortstek med jordärtskockpuré

Hjortstek med jordärtskockpuré
Foto: TV4

Hjortstek med jordärtskockpuré

Av: Marie - Leksand

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

Hjortstek med jordärtskockpuré, halstrad jordärtskocka och morot med vinägersky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 800-1 kg hjortstek
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk timjan, hackad
  • smör, till stekning
  • fond/buljong + vatten så mycket att det täcker över halva steken i grytan

Jordärtskockpuré

  • 10-12 jordärtskockor, skalade
  • 2 potatisar (om det behövs)
  • citron, saft
  • 2 dl gräddfil, avrunnen

Halstrade jordärtskockor och morötter

  • 2-3 jordärtskockor (beroende på storlek)
  • 2 morötter (stora)

Vinägersky

  • 1 schalottenlök, skalad och skivad
  • 1 msk farinsocker
  • 0,5 dl flytande kalvfond
  • 2 dl vatten + 6 st enbär
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 dl sherry
  • 1 msk vinäger

Gör så här

Hjortstek

  1. Låt köttet ligga i rumstemperatur cirka 2 timmar före tillagningen. Gnid in steken med salt, svartpeppar och timjan.
  2. Bryn den runtom i smör i stekgrytan tills den fått fin färg, fyll på med fonden/buljongen.
  3. Stick in en köttermometer i steken och låt den puttra under lock tills innertemperaturen är 55-60 grader.
  4. Låt steken vila i minst 25 minuter täckt med folie innan du skivar upp den.

Jordärtskockpuré

  1. Koka jordärtskockorna (och potatisarna) i lättsaltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av vattnet och låt de ånga av ordentligt i kastrullen. Mixa med gräddfil till en inte alldeles slät puré, Smaka av med lite salt och eventuellt lite peppar om det behövs.

Halstrade jordärtskockor och morötter

  1. Skala grönsakerna, Skär dom i smala strimlor. Hetta upp en stekpanna (eventuellt med lite smör) och halstra grönsaksstrimlorna några minuter. Visst tuggmotstånd ska finnas kvar.

Vinägersky

  1. Bryn löken i lite smör. Strö över farinsocker och låt det hela bli karamelliserat. Tillsätt, fond, vatten och kryddor. Sjud en stund. Smaka av med sherry och vinägern, salt och svartpeppar.
  2. Eventuellt kan skyn redas med matlagningsmjöl om det behövs.