Spaghetti alle vongole

30 min
4
Maria - Stockholm1
Foto: TV4

Sinnenas Italien summerade i enda rätt – spaghetti vongole! Här samsas de små musslorna med vitlök, chili, persilja, olivolja och vitt vin. Enkelt och urgott!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Marias drycktips
2728 Palacio de la Vega, Navarra, Spanien 71:-

"Ett torrt, fruktigt, blommigt vin med frisk syra. Den fina frukten tillsammans med blommigheten möter fint de lite hetare smakerna i chilin. Syran i vinet blir en fin kombination till musslorna."

30 september 2013
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Pasta

  • 500 g spaghetti eller linguine

Vongolesåsen

  • 1 kg färska tvättade vongolemusslor
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st zest av citron
  • dl olivolja
  • 3 st färska tomater
  • st röd färsk chilipeppar
  • 3 msk fiskfond
  • 2 dl vitt vin
  • tsk salt och nymalen svartpeppar
  • 3-4 msk kokvatten från pastan
  • 1 knippe bladpersilja

Gör så här

  1. Blötlägg musslorna i kallt vatten som du saltar med ca 1-2 msk salt. Låt de ligga ca 15 minuter. Lyft upp och låt dem rinna av och lägg i musslorna igen. Upprepa ett par gånger så att sanden försvinner från musslorna. Rensa bort öppna eller söndriga musslor och kasta dem.
  2. Koka upp vatten till spaghettin och lägg i spaghettin när du sätter igång med vongolesåsen. Spara lite av spaghettins kokvatten till att spä såsen med. Tänk på att ta av spaghettin när de är al dente eftersom pastan blir klar när den ligger i musselsåsen.
  3. Hacka vitlöken och bryn den försiktigt i en stekpanna med citron och häften av olivoljan.
  4. Kärna ur tomaterna med en sked, tärna och lägg tillsammans med hackad färsk röd chili, i en kastrull som rymmer musslorna och som du har lock till.
  5. Blanda i vitlöken som nu smakar olivolja och citron. Låt koka upp! När det kokar – lägg i musslorna och lägg på ett lock.
  6. Koka tills alla musslorna öppnar sig, ca 2 minuter. Slå över vitt vin och fiskfond, låt det hela koka upp snabbt igen. Vänd till sist ner pastan i musselsåsen. Spä eventuellt med några matskedar av pastans kokvatten för att få till en såsig känsla till pastan.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar och strö sedan över generöst med hackad persilja innan servering. Ringla den återstående mängden olivolja över rätten innan du serverar den rykande het.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept