Spaghetti alle vongole från Halv åtta hos mig

Maria - Stockholm1
Foto: TV4

Spaghetti alle vongole från Halv åtta hos mig

Av: Maria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 min

Sinnenas Italien summerade i enda rätt – spaghetti vongole! Här samsas de små musslorna med vitlök, chili, persilja, olivolja och vitt vin. Enkelt och urgott!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Marias drycktips
2728 Palacio de la Vega, Navarra, Spanien 71:-

"Ett torrt, fruktigt, blommigt vin med frisk syra. Den fina frukten tillsammans med blommigheten möter fint de lite hetare smakerna i chilin. Syran i vinet blir en fin kombination till musslorna."

Ingredienser

portioner

Pasta

  • 500 g spaghetti (eller linguine)

Vongolesåsen

  • 1 kg färska vongolemusslor, tvättade
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 citron, zest av
  • dl olivolja
  • 3 tomater
  • röd chilifrukt
  • 3 msk fiskfond
  • 2 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 3-4 msk kokvatten, från pastan
  • 1 knippe färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Blötlägg musslorna i kallt vatten som du saltar med ca 1-2 msk salt. Låt de ligga ca 15 minuter. Lyft upp och låt dem rinna av och lägg i musslorna igen. Upprepa ett par gånger så att sanden försvinner från musslorna. Rensa bort öppna eller söndriga musslor och kasta dem.
  2. Koka upp vatten till spaghettin och lägg i spaghettin när du sätter igång med vongolesåsen. Spara lite av spaghettins kokvatten till att spä såsen med. Tänk på att ta av spaghettin när de är al dente eftersom pastan blir klar när den ligger i musselsåsen.
  3. Hacka vitlöken och bryn den försiktigt i en stekpanna med citron och häften av olivoljan.
  4. Kärna ur tomaterna med en sked, tärna och lägg tillsammans med hackad färsk röd chili, i en kastrull som rymmer musslorna och som du har lock till.
  5. Blanda i vitlöken som nu smakar olivolja och citron. Låt koka upp! När det kokar – lägg i musslorna och lägg på ett lock.
  6. Koka tills alla musslorna öppnar sig, ca 2 minuter. Slå över vitt vin och fiskfond, låt det hela koka upp snabbt igen. Vänd till sist ner pastan i musselsåsen. Spä eventuellt med några matskedar av pastans kokvatten för att få till en såsig känsla till pastan.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar och strö sedan över generöst med hackad persilja innan servering. Ringla den återstående mängden olivolja över rätten innan du serverar den rykande het.