Pingvinklubba med hasselbackspotatis och rödvinssås

2 h
4
Pingvinklubba med hasselbackspotatis och rödvinssås
Foto: TV4

Gryta på pingvinklubba med hasselbackspotatis, karamelliserad syltlök samt rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
22921 Porcupine Ridge Merlot
Detta fruktiga och smakrika vin höjer smaker i denna smakrika gryta.

7 maj 2013
Visa mer
2 h
4

Du behöver

Pingvinklubbsgryta

  • 8 pingvinklubbor
  • 3 dl vatten
  • 1 äpple
  • 2 gula lökar
  • 1 kvist timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl rödvin
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 1 msk mjöl

Karamelliserade syltlökar

  • 20 små syltlökar
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk smör

Hasselbackspotatis

  • 600 g jämnstora potatisar
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här

  1. Bryn pingvinklubborna på hög värme på alla sidor så klubborna får fin färg. Blanda sedan ihop alla ingredienser utom grädden i en gryta och låt allt sjuda i 2 timmar.
  2. Gör en reduktion på "rödvinssåsen" (koka ner skyn som köttet tillagats i och tillsätt grädde)
  3. Karamelliserad syltlök
    Börjar med att smälta smöret i en stekpanna, bryn lökarna lite lätt. Strö på sockret över när syltlökarna fått lite färg.
  4. Hasselbackspotatis
    Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen till exempel i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
  5. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis.
  6. Ställ in mitt i ugnen, 225 grader i 25 minuter.
  7. Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och ströbröd.
  8. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept