Mörk chokladkaka med nötknäck

Mörk chokladkaka med nötknäck
Foto: Tv4
4

Du behöver

Seg chokladkaka

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 st ägg
  • 200 g blandade hackade nötter

Knäckglasyr

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk smör el margarin

Gör så här

  1. Seg chokladkaka med knäckglasyr
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
  3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet.
  4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
  5. Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda chokladkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull. 
  6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter. 
  7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.

  8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
  9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept