Marinerad flankstek med spanskt ris och paprika

Marinerad flankstek med spanskt ris och paprika

Marinerad flankstek med spanskt ris och paprika

Av: Marc - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

41 ingredienser

30 min + marinering

En smak av texmex ger denna marinerade flankstek. Till serveras kryddigt ris med paprika och chili, guacamole och en paprikaröra.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g flankstek

marinad

  • 0,5 knippe färsk mynta
  • 0,5 knippe färsk koriander
  • 1 kruka basilika
  • 8 körsbärstomater
  • 2 limefrukter
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 rödlök
  • 2,25 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk peppar

Spanskt ris

  • 4 paprikor (à 2 röda och 2 gröna)
  • 10 körsbärstomater
  • 1 chilifrukt
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • ca 5 dl parboiled ris
  • 1-2 krm chipotlekrydda
  • 0,5 tsk salt
  • 1,35 l vatten
  • 2-3 msk olivolja
  • peppar

Paprikagarnityr

  • 4 paprikor (à 2 röda och 2 gula)
  • 2 limefrukter
  • 1 gul lök
  • 0,75 dl vitt vin
  • 0,5 tsk salt
  • ca 1 tsk peppar
  • 2-3 msk olivolja

guacamole

  • 2 avokador
  • 3 msk färsk koriander
  • 1 gul lök
  • 2 limefrukter
  • 8 körsbärstomater
  • 1 chilifrukt
  • peppar
  • 0,5 tsk salt

Servering

  • 8 msk gräddfil
  • limefrukt
  • koriander

Gör så här

Marinad (låt köttet marinera i minst 8 h)

  1. Gör fyra snitt i flanksteken, på båda sidor. Inte för djupt, och mot fibrernas riktning.
  2. Skär körsbärstomaterna i 4 delar.
  3. Hacka mynta, koriander, basilika och lägg det i en skål.
  4. Skala och hacka löken. Mosa vitlök.
  5. Finhacka chilipepparn (använd handskar).
  6. Pressa lime och häll limejuicen i en skål.
  7. Mixa körsbärstomaterna, mynta, koriander, basilika, lök, vitlök och limejuice med olivolja, 1 msk salt och 5-6 varv med pepparkvarnen.
  8. Lägg halva marinaden på botten av en form, lägg sedan i köttet.
  9. Häll resten av marinaden over köttet och sprid det jämt över så att marinaden kan sjunka in. Täck köttet med plast och stoppa in det i kylen. Låt stå över natten eller minst 8 timmar.

Spanskt ris

  1. Tvätta paprika, dela på längden och kärna ur. Skär sedan i 1 cm bitar. Dela körsbärstomateroch chili i fyra delar vardera. Skala löken, och finhacka den.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna, häll i lök och rör om. Efter någon minut häll i paprikan, rör tills de mjuknat något (2-4min).
  3. Häll sedan i chilin och tomaterna, stek alltsammans några minuter.
  4. Häll sedan i ris, och rör om i en halv minut. Häll på 1,35 l vatten, salt och 1-2 krm torkad chipotlekrydda. Kör 3-5 varv med pepparkvarnen.
  5. Rör om och sänk värmen, vänta ca 8-12 minuter så att vattnet försvinner. Stäng av värmen och låt kastrullen stå tills servering, hetta upp precis innan servering.

Paprikagarnityr

  1. Skär paprika och lök i strimlor.
  2. Blanda i en skål tillsammans med salt och några varv på pepparkvarnen.
  3. Pressa lime i ett glas.
  4. Häll olivolja i en stekpanna tills botten är täckt, häll i paprika och låt den sautera. Rör om tills paprikan är mjuk.
  5. Häll i lime och vitt vin, och låt det absorberas.
  6. Stäng av plattan och låt det ligga till servering, hetta upp precis innan det är dags att servera.

Guacamole

  1. Gröp ur avokadon och lägg i en skål. Hacka koriander och finhacka löken.
  2. Pressa i lime och skär tomaterna, och häll i. Finhacka chilin, och tillsätt den.
  3. Mosa ihop alltsammans med en gaffel, smaka av med salt och peppar.

Grillning på spis

  1. Sätt på grillen på spisen, lägg på köttet och grilla i 3-5 min, vrid köttet 90 grader och låt det ligga i ca 3-5 minuter. Vänd köttet på andra sidan och upprepa samma procedur.##
  2. Grilla tills köttets mitt är mörkt rosa, lägg sedan upp på en skärbräda.#
  3. Lägg paprikagarnityren på en tallrik, lägg riset på vänster sida och guacamolen till höger. Ta en klick gräddfil, ca 1-2 msk och lägg bredvid guacamolen.
  4. Pressa en lime över köttet, skär sedan små diagonala bitar (mot fibrernas riktning). Lägg sedan köttet på tallriken ovanpå grönsakerna. Dekorera med några blad koriander.