Mamma Ingelas laxgryta med dill och havets guld

30 min
4
Mamma Ingelas laxgryta med dill och havets guld
Foto: TV4

Smarrig laxgryta med hummersmak. Serveras med pressad potatis, sparris, riven parmesanost och balsamicovinäger

Dryck
Nederburg Ingenuity 2011 är ett toppvin från Sydafrika med aromatisk frisk och komplex doft och en lång frisk och fruktig komplex smak. Vinet kommer gifta sig utmärkt med laxgrytan. Art.nr: 79912 (bs) Ursprung: Sydafrika
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

2 september 2014
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Potatis

  • 1 kg potatis

Laxgryta

  • 7 dl vispgrädde
  • 3 dl lätt créme fraiche
  • 1 dl hummerfond
  • 80 g röd rom
  • 2 nypor flingsalt
  • 4 knippe färsk dill
  • 700-800 g färsk laxfiléer (ok enligt WWF’s riktlinjer)

Garnering

  • 8 sparrisstjälkar
  • 4 skivor parmesanost
  • balsamicovinäger

Gör så här

  1. Potatis
    Skala potatisen och låt koka i 20 minuter.
  2. Laxgryta
    Under tiden potatisen kokar, tärna laxfilé och hacka dill.
  3. Blanda sedan samman grädde och créme fraiche i en gryta och koka upp. Rör om under tiden. Sänk sedan värmen och blanda i hummerfond, rom, salt och dill. Smaka av.
  4. Blanda till sist i laxen och låt sedan grytan stå och sjuda med lock i 10-15 min.
  5. Garnering
    Koka upp vatten och lägg i sparrisen. Låt koka i 5 minuter.
  6. Servering
    Pressa 4 potatisar på en tallrik med en potatispress. Lägg 2 sparris vid sidan om potatisen och strö över parmesanost. Häll över lite balsamicovinäger över sparris och parmesanosten. Servera laxgrytan i en skål vid sidan om! Smaklig måltid!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept